Zhubni, šéfe! - Obrázek 9

Zhubni, šéfe!

O pořadu


Každou středu ve 21.40

Mezi láskou k jídlu a závislostí na něm je často velice tenká hranice a někteří šéfkuchaři ji překročili. Tým odborníků jim pomůže nastartovat zdravý životní styl a vrátit podlomené zdraví.


Originální název: Fat Chef
Země a rok výroby: USA 2011, Food Network
Žánr: reality show
Série:
1.
Premiéra
Počet epizod:
6
Délka epizody: 42 minut

Účinkují:  Christine Avanti, Brett Hoebel, Robert Brace a další


O pořadu:

Pro šéfkuchaře s nadváhou může být práce v pohostinství dvousečný meč. I když jim láska k jídlu přinesla úspěch, peníze a úctu, zároveň je zabíjí. Sami tvrdí, že jídlo je jedna z nejhorších závislostí, protože s ní nikdy nemůžete úplně přestat. A co když navíc notoričtí přejídači tráví každý den mezi hromadami pochutin? Jídlo je jejich život, připravují ho a ochutnávají. Výsledky jejich úsilí jsou sice určené zákazníkům, ale kuchaři mají až příliš mnoho příležitostí uždibovat. Navíc jsou jejich směny dlouhé a stresující a často jim nezbývá čas na fyzické cvičení. Obezita s sebou přináší mnohé zdravotní problémy – například cukrovku – a šéfkuchaři, kteří se do pořadu přihlásili, už je začali pociťovat. Proto se sebou chtějí něco udělat.

Každá epizoda reality show Zhubni, šéfe! představí dva obézní kuchaře a stráví s nimi čtyři měsíce. Během nich jim terapeuti, odborníci na výživu a osobní trenéři pomohou překonat zlozvyky, nastartovat zdravý životní styl a vrátit nalomené zdraví. Každý týden si kuchaři před kamerami musí stoupnout na váhu. Jejich cílem je během šestnácti týdnů shodit 25 % tělesné hmotnosti. Pro lidi, kteří pracují v kuchyni až 14 hodin denně, je to velice těžký úkol.

Například osmadvacetiletý šéfkuchař z New Yorku Dimitri Verteouris vážil při výšce 179 centimetrů skoro 150 kilogramů. Kvůli dvěma operacím srdce v dětství vedl spíše sedavý způsob života, a když se dal na vaření, začal rychle nabírat. Ironií je, že vlastní tři restaurace se zdravým jídlem. Jenže svá jídla nikdy nejedl. Dával přednost těstovinám, rychlému občerstvení a zákuskům. Že má problém, zjistil, když zašel za kardiologem. Diagnostikoval zvětšené srdce. Pak už to šlo s Dimitriem z kopce. Nedokázal si ani zavázat tkaničky nebo vyjít do schodů. Obezita ho zpomalovala a také mozek nebyl tak rychlý jako dříve.

Motivaci zhubnout mu dodaly dcery a touha vrátit se k boxování. Kolik kilo se mu podařilo zhubnout, se dozvíte v pořadu. Jedno je ale jisté. Kuchař se cítí mnohem líp a už jí zdravá jídla, která jeho restaurace připravují. Jeden z trenérů Brett Hoebel říká: „Musíte se dostat k jádru problému. Pokud jste ve stresu, nejde to zamést pod koberec. I když se s ním pokusíte vyrovnat jiným způsobem než jídlem, stejně je potřeba definitivně vyřešit prvotní příčinu vaší tenze.“ Šéfkuchaři podle něj trpí stejnými zlozvyky jako zbytek populace. Jedna z jeho rad je mít vždycky po ruce nějakou zdravou svačinu a každé dvě až tři hodiny něco malého sníst, aby se regulovala hladina cukru v krvi a člověk neměl pocit hladu. Pořad Zhubni, šéfe samozřejmě přinese i recepty na lehká jídla, vhodná při dietě.

|287385|gallery -->