Znáte Irene Adler z Sherlock Holmes: Jak prosté?

Minule jsme psali o těch, co inspirovali Arthura Conana Doyla při psaní postav Sherlocka Holmese i Moriartyho. Skutečný předobraz má však zřejmě i Irene Adler. Seznamte se s Lilie Langtry. Kráskou, jež zamotala hlavu i britskému princi. Nového Sherlocka sledujte ve středu od 20.15 na Prima love.

Kráska z New Jersey

Jako Emilie Charlotte Le Breton se narodila 13. října 1853 do rodiny reverenda v New Jersey. Ve dvaceti se provdala za irského vlastníka pozemků Edwarda Langtryho a přestěhovali se do Londýna. Tam byla prostřednictvím Lorda Raneleigha a malíře Franka Milese uvedena do společnosti, kde zaujala svou krásou i důvtipem. Jejím poznávacím znamením byly jednouché černé šaty bez šperků, díky čemuž mezi dámami v nákladných róbách poutala pozornost. Neunikla ani oku prince Alberta.

Milenka šlechticů

Albert, princ z Walesu a pozdější král Edward VII. byl ženatý s princeznou Alexandrou, ale též známý sukničkář. Roku 1877 při slavnostní večeři posadil Lilii vedle sebe, kdežto jejího manžela až na druhý konec stolu. Brzy na to se stala Albertovou polooficiální milenkou, dokonce byla představena královně Viktorii a Alexandra s ní udržovala celkem srdečné vztahy. Vztah Alberta a Lilie trval asi tři roky.

Na sklonku 80. let měla Lilie i aférky s dalšími šlechtici – hrabětem z Shewsbury nebo princem Louisem z Battenbergu. A také přítelem Arthurem Clarencem Jonesem. V červnu 1880 zjistila, že je těhotná, manžel otcem dítěte zřejmě nebyl. A Louise, poté, co mu novinku oznámila, jeho rodina poslala pryč. Nakonec s penězi od Alberta odjela s Jonesem do Paříže, kde 8. března 1881 porodila dceru Jeanne Marie. Je možné, že jejím otcem byl právě Arthur Clarence Jones.

Začátek herecké kariéry

Langtryovi vedli nákladný život, počátkem 80. let tedy Edward Langtry musel prodat značnou část svého majetku na poplacení dluhů. Lilie, jež byla opět zpátky, začala hrát v divadle. Nejprve zkoušela amatérská představení, brzy se však stala známou i na profesionální scéně a v roce 1882 podnikla své první a velmi úspěšné turné po USA. Později jela americká turné ještě dvakrát, v 65 letech svou kariéru v Londýně ukončila.

Koně a víno

Koncem 80. let Lilie koketovala s aktivitami v oblasti závodů a chovu koní, v 90. letech s tím však přestala, protože se jí příliš nedařilo. Zkoušela to také s pěstováním vína – kalifornské vinařství vlastnila přes dvacet let, ale i to nakonec prodala. Ale pozor – vinařství pod jménem Langtry Farm v kalifornském Middletown funguje dodnes.

Se svým prvním mužem se Lilie rozvedla až v 90. letech. Na sklonku století se znovu provdala – za výrazně mladšího manžela. Na odpočinek odešla do Monaka, kde 12. února 1929 také zemřela. Její dcera si vzala šlechtice a vnučka Mary pak byla ve 40. letech jednou z prvních ženských hlasatelek televize BBC.

Sherlock Holmes: Jak prosté sledujte ve středu ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.