Ženu našli v kufru. Prvorepublikovou vraždu nevyřešili ani po 80 letech

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21:20 na Prima love.

Na střední, kam chodila Kůstka, našli rozčtvrcené tělo. Vzpomene si, že k stejné vraždě došlo i před lety, nebyla však vyřešena. Než zjistíte rozuzlení, přečtěte si o jedné z nejznámějších československých vražd. Její oběť byla rozčtvrcena, části těla skončily v různých koutech republiky, vraha nikdy nedopadli.

Tělo v kufrech

2. září 1933 otevřel čistič vlaku v Bratislavě kufr s hrozivým obsahem – ženskou hlavou a nohama. Podobný kufr se zbytkem těla našli téhož dne v Košicích. Zavazadla doputovala vlakem z Prahy. V kufrech krom těla a prádla bylo i dámské a pánské spodní prádlo, noviny, mycí houba a exkluzivní ložní prádlo. Zajímavé byly i drahé kufry cizí výroby.

Vystavené děvče

Pitva v Praze zjistila, že ženu omráčili dvěma údery sekáčkem do hlavy. Pachatel oběti i po smrti zasadil ještě několik ran nožem. Na nápad policejního rady Vaňáska tělo vyfotili a fotografie s kufry i zakrvácenými věcmi vystavili do výlohy v Bartolomějské ulici. 6. září oběť identifikovaly její sestry jako dvaadvacetiletou Otýlii Vranskou. Ta v březnu téhož roku přišla ze Slovenska do Prahy a příležitostně se živila jako prostitutka.

V noci se ztratila

Večer 31. srpna odešla Vranská z bytu, kde ji bytná varovala, že dluží na nájemném a ať se nevrací po půlnoci. Dívka prý odvětila, že jde na schůzku s jistým rotmistrem, který jí slíbil sňatek. Ve městě se nejdřív setkala se svou bývalou spolubydlící, v pasáži Koruna pak i s rotmistrem Josefem Pěkným. Tomu však dělala společnost prostitutka Antonie Koklesová, kterou Otýlie taky znala. Údajně se pohádali, později však vyrazili do restaurace, kde si Vranská stěžovala, že nemůže domů tak pozdě, protože by rozzlobila bytnou. Když se rozešli, byla Vranská viděna v restauraci U Politické mrtvoly, kam přišla s neznámým blonďákem. Objednal jí muškátové víno a jablko – její poslední jídlo. Úplně naposledy ji spatřili v restauraci U Šmelhauzů v Melantrichově ulici.

Dopisy od fantoma

Do listopadu 1933 chodil do deníku Polední list dopis od „Fantoma ulice“, kde pisatel pod přezdívkou Karel Wodowary nebo Karel X.Y. popisoval vraždu Vranské – a to jako bohatý dědic a zcestovalý člověk, který oběť potkal náhodou. A omráčil a rozčtvrtil ji poté, co zjistil, že je prostitutka. Policie dostávala i spousty falešných udání a tisk udělal z vraždy celostátní fenomén a někdy i ztěžoval práci policie. Anonymní dopisy chodily až do roku 1966, poslední poslal jistý schizofrenik.

Pomníček ve Vaňáskově kariéře

Policie prověřovala desítky podezřelých, do hledáčku se dostal i uznávaný chirurg Arnold Jirásek. Všichni však měli neprůstřelné alibi, včetně rotmistra Pěkného a Koklesové. Policie případ otevřela ještě dvakrát – po druhé světové válce a v 60. letech, pokaždé však bezúspěšně. Pro radního Vaňáska byl případ jediným „pomníčkem“, tedy nevyřešenou vraždou, v kariéře. Zemřel roku 1938 a zajímavostí je, že se stal předlohou pro radu Vacátka ze seriálu Hříšní lidé města pražského.

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.