Seriály a filmy

28. listopadu 2014 22:00

Petra Kloidová

Únosy, které se zapsaly do dějin. Ukradené dítě i únos vnuka

V sobotu ve 20.15 uvidíte na Prima love snímek Boj o syna: Příběh Tiffany Rubinové. Tiffany jednoho dne zjistí, že její syn, kterého má z minulého manželství, zmizel. Poznejte ty nejděsivější případy únosů malých dítek.

O čem snímek Boj o syna je? Tiffany je rozvedená žena a spolu s přítelem vychovává syna z předchozího vztahu. Jeho biologický otec vezme malého Kobeho na výlet. Po několika dnech, kdy se s nimi Tifanny nemůže spojit, vychází najevo, že chlapec byl s největší pravděpodobností unesen…

Dědeček únosu nevěřil

Mimořádně hořké jsou okolnosti únosu šestnáctiletého Johna Paula Gettyho III., který se odehrál před 41 lety. Mladík a člen bohaté rodiny spjaté s naftařským průmyslem zmizel z římského Piazza Farnese 10. července 1973. Když přišel dopis požadující výkupné 17 milionů dolarů, část rodiny únosu nevěřila, neboť mladík údajně vtipkoval, že se nechá unést, aby dostal z dědečka peníze. Nicméně později přišel i druhý požadavek, opožděný kvůli stávce italské pošty. Když Johnův otec požádal právě svého otce o peníze na výkupné, ten to odmítl s tvrzením, že když zaplatí výkupné, mohou unést i 14 jeho dalších vnoučat.

Uřízli mu ucho

Pak přišel do redakce italských novin balíček s uchem vnuka a pramenem vlasů a výhrůžkou, že když milionář nezaplatí, pošlou Johna po kouskách. Gettyovi nakonec výkupné snížili na necelé tři miliony dolarů. Přes dva dal dědeček – neb to byla nejvyšší částka, kterou si údajně mohl odečíst z daní, zbytek si od dědečka půjčil Johnův otec. A vnuk byl po více jak pěti měsících nalezen v jižní Itálii, kde ho jeho únosci věznili v horském úkrytu. Spoutaného a se zavázanýma očima.

Výkupné se nenašlo

Později policie zadržela devět únosců – byli mezi nimi třeba pekař, prodejce olivového oleje či pracovník nemocnice a někteří lidé napojení na organizovaný zločin. Ovšem vězení čekalo jen dva, ostatní propustili pro nedostatek důkazů. Velká část z výkupného se nikdy nenašla.

Celoživotní trauma

S Gettym se trauma patrně táhlo celý život. Už před únosem měl údajně sklon k bohémství, ovšem dlouhé věznění, během něhož ho únosci údajně opíjeli brandy, aby byl snadno ovladatelný, na něm zanechalo hluboké stopy. Ucho mu sice spravili, nakonec však propadl alkoholu, drogám a trpěl paranoiou. V roce 1981 v důsledku koktejlu alkoholu, valia a metadonu prodělal mozkovou mrtvici a selhání jater – ochrnul a byl skoro slepý. Zemřel před třemi lety v 54 letech.

V sobotu se můžete podívat na podobný příběh na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.