Seriály a filmy

17. července 2013 12:00

Petra Kloidová

Unikátní dokument V lůně: Jaké množství alkoholu je pro plod únosné?

První část dokumentu V lůně vám dopřeje zažít vývoj plodu v těle matky na vlastní oči! Uvidíte záběry pořízené pomocí nejmodernější 4D techniky v děloze těhotné ženy.

Máte jedinečnou možnost sledovat různá stadia devítiměsíčního vývoje plodu, jak je dosud nikdo neviděl. Jaká jsou nejdůležitejší období těhotenství pro to, aby dítě bylo zdravé? Co způsobuje rozdělení pohlaví? Ale dozvíte se i to, jak dítě reaguje na vnější situace a okolnosti...

Kolik množství alkoholu je pro plod ještě zdravé?

Je všeobecně známo, že embryo je nejzranitelnější během prvních tří měsíců vývoje. Už asi taky víte, že není třeba mít obavy, když si dáte jednou za čas skleničku alkoholu během těhotenství. Lékaři stále doporučují pro zdraví deci červeného vína denně. Platí to však i u těhotných?

Jeden drink u těhotných není žádný prohřešek, ale co vlastně jeden drink je? Odborníci považují za jeden drink 341 ml piva (5% alkoholu), 142 ml vína (12% alkoholu) nebo 43 ml lihovin (40% alkoholu). Každý obsahuje stejné množství alkoholu a je považován za standardní měřítko, co se alkoholu týče. To znamená, že těhotná žena může vypít zhruba půl litru desetistupňového piva, jeden a půl deci vína nebo jednoho velkého „panáka“. Mezi typem alkoholu není rozdíl, pokud se dodržuje zmiňované množství.

Může těhotná matka pít denně?

Riziko pro plod se výrazně snižuje, když matka pije alkohol jen příležitostně. Alkohol má toxičtější účinky, pokud pijete více a častěji. Samozřejmě, že nejbezpečnější volbou je vyhýbat se konzumaci alkoholu v průběhu celého těhotenství úplně s ohledem na to, že vývoj plodu ovlivňují i další okolnosti. Vliv má také zdravotní stav rodičů, jejich anamnéza, styl života, stravovací návyky matky, znečištění vnějšího prostředí, kouření a užívání drog...

Víme jistě, že nadměrné množství alkoholu způsobuje rizika potratu, vrozených vad, retardace růstu a duševních poruch. Vědcům se zatím nepodařilo určit přesné množství alkoholu, které je pro vývoj plodu zcela bezpečné, třebaže neexistuje žádný důkaz o tom, že příležitostná sklenka alkoholického nápoje má škodlivý účinek.

Další informace o vývoji plodu se dozvíte ve čtvrtek na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.