Udělejte radost lidem bez domova! Připojte se k vánočnímu průvodu a darujte naději!

Ne každý má to štěstí, aby trávil vánoční svátky doma v teple. Existují lidé, kteří Štědrý večer prožijí na ulici. Právě těm chceme letos na Vánoce ukázat, že nejsou sami a věnovat jim praktické a milé vánoční dárky. Připojte se proto k vánočnímu průvodu, který odstartuje 22. 12 v 17:30 na Národní t

„Celá myšlenka vznikla v hlavách dvou kamarádek, které pozorovaly při obědě bezdomovce, který na dešti celý promočený seděl a díval se do prázdné ulice. Tam právě jsme si řekly, že musíme něco udělat a kdy jindy než na Vánoce. Podstata celé akce je jednoduchá: přinést vánoční dárek lidem na ulici! Průvod z Národní třídy vyrazí směrem ke Středisku Naděje U Bulhara, kde nadílku předáme. Nezáleží na hodnotě dárku, jde o projev naší lidskosti těm, kteří stejně jako my kdysi seděli u stolu a jako děti čekali na zvonek a na znamení, že Ježíšek je již na místě. Do akce se zapojuje mnoho lidí z celé ČR, což nás velmi těší,“ popisuje smysl akce jedna z organizátorek, Martina Bauerová. Událost podpořily i společnosti z oblasti kosmetiky a potravinářství, své sympatie vyjádřila také Eliška Kaplická!

Co přinést? Radu a pomoc nám nabídla organizace NADĚJE!

A jaké dárky se lidem bez domova nejvíce hodí? Určitě ocení praktické věci, ale fantazii se meze nekladou, takže můžete přinést třeba ochutnávku svého vánočního cukroví. "Vhodných dárků je spousta: od oblečení přes hygienu až po potraviny,“ vysvětluje Eva Krůtová, pracovník organizace NADĚJE, „konkrétně do terénu jsou dobré "easy open" konzervy, instantní polévky, jednorázové hygienické potřeby (holítka, šampony, sprchové gely, mýdla hotelového typu), spodní prádlo a ponožky, teď v zimě se obzvlášť hodí teplé doplňky (šály, čepice, rukavice) a boty, lehké fleecové deky nebo spacáky."

Může se to stát i nám

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí je v Česku přibližně 68 tisíc lidí bez domova. Dalších 102 tisíc je prý ohroženo akutní ztrátou bydlení. Přijít o domov je bohužel snadné – příčinou může být rozvod, nemoc, ztráta zaměstnání nebo exekuce. Ohrožení bezdomovectvím jsou často senioři, osoby s psychiatrickými problémy nebo mladí lidé z rizikových rodin či dětských domovů. Zima je potom pro lidi na ulici krizová – nízké teploty ohrožují jejich zdraví nebo i jejich život. Naštěstí existují místa, kde se mohou před mrazy schovat – třeba například již zmíněné Středisko Naděje.

Nemůžete? Žádný problém!

A co dělat, pokud se průvodu nemůžete zúčastnit? Dobrá vůle se neomezuje jen na 22. prosince a na Prahu! Lidi bez domova můžete obdarovat i jinde a jindy, případně ve svém městě uspořádat vlastní akci. Další možností je kontaktovat NADĚJI a domluvit se s nimi na konkrétní formě pomoci.

Důležité odkazy a kontakty:

https://www.facebook.com/events/1135183559864747/?active_tab=discussion

http://www.nadeje.cz/

Uložit

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.