Slavné útěky z vězení? Pomohly tunely, ale i knihy!

Dopadnout uprchlého vězně musí vyšetřovatelé ve čtvrtečním Místě činu. Dříve než zjistíte, o co v zápletce kráčí, přečtěte si o trojici známých útěků z vězení. Při jednom pomohla televizní show, jindy zas nebezpečnému vězni pomohly knihy. Seriál uvidíte ve čtvrtek na Prima love ve 20.15.

Sériový vrah a „čtenář“

Ze dvou přísně střežených věznic se podařilo uprchnout sériovému vrahovi Tedovi Bundymu. Vraždící nekrofil a násilník, který se přiznal k třiceti vraždám – ač odhady hovoří až o možné stovce obětí – v obou případech utekl poměrně kuriózním způsobem. Poprvé vyskočil z okna vězeňské knihovny, podruhé si prořezal díru do stropu, naskládal knihy do postele, čímž u strážných vzbudil dojem, že spí a prolezl do pokoje ředitele věznice, který byl tou dobou pryč. Oblékl si jeho oblečení a z věznice prostě odešel. I tentokrát byl však chycen a později popraven. Při druhém útěku navíc zavraždil ještě několik dalších lidí…

Dopadnout sedm psychopatů pomohla televize

Pořádně dramatický byl i útěk sedmi krajně nebezpečných vězňů, kteří v roce 2001 uprchli z výborně střežené věznice Conelly Unit v Texasu. Sedmička postupně omráčila několik zaměstnanců věznice, ukradla jejich oblečení a uprchla. Na útěku byli něco přes měsíc, a během této doby stihli zabít člověka. Policista Aubrey Hawkins dostal 25. prosince 2001 hlášení o loupeži v obchodě se zbraněmi městečku Irving. Když na místo dorazil, zemřel v dešti kulek, které na něj sedmička vypálila.

John Walsh v americkém pořadu, který se snaží chytit zločince. Foto: archiv

O tom, co byla parta útěkářů zač, svědčí i tresty, které původně dostali – tři si odpykávali doživotí, tři padesátileté tresty a poslední pak třicet let za kruté napadení dítěte. Nakonec však všichni skončili zpátky za mřížemi. Pochytáni byli i díky americké show America´s Most Wanted.

Největší útěk britské historie – uteklo 38 bývalých členů armády

Největší útěk vězňů ve svých dějinách zažila Velká Británie 25. září 1983. Tehdy se ze supermoderního a přísně hlídaného vězení Maze v Severním Irsku podařilo utéct 38 členům Irské republikánské armády, odsouzeným převážně za vraždy a bombové útoky. Vězni si vzali dozorce jako rukojmí, zmocnili se zásobovacího auta a vyjeli z věznice. Během útěku zranili dvacítku dozorců, jeden zemřel na srdeční záchvat. 19 vězňů pochytali do několika dnů, další byli vráceni například i z USA. Jiní se skrývali dál.

Místo činu: Hra o čas již ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.