Slavné páry, které to neměly jednoduché. "Věční" milenci i láska následníka trůnu

Své city k Richardu Castlovi bude dnes řešit detektiv Kate Beckettová. Samozřejmě vedle řešení zločinu. Než si pustíte další díl, mrkněte na dva slavné páry, které žily v různých obdobích i zemích, ale pojilo je jedno – neměly to jednoduché. Castla na zabití uvidíte v úterý od 20:15 na Prima love.

Velká láska Katharine a Spencera

"To, co jsem k němu cítila, bylo jedinečné. Udělala bych pro něj cokoliv," napsala v autobiografické knížce hollywoodská hvězda Katharine Hepburn o svém vztahu s též slavným Spencerem Tracym. Poznali se počátkem 40. let – jí bylo 34, on byl o sedm let starší. Tracyho Hepburn prý nejdřív příliš nezajímala. Podezříval ji mimo jiné, že je lesba. Nicméně později svůj názor změnil a s Katharine žil až do své smrti. Nebyla to okázalá láska ve světlech reflektorů.

Foto: isifa.com

Tracy se nikdy nerozvedl se svou manželkou Louise, byť už od roku 1930 žili odděleně, neměl s Hepburn společné bydlení. Navíc pil a trpěl depresemi, nicméně Hepburn se rozhodla udělat jeho život snažším a on se na ní stal závislý. Když se v 60. letech Tracyho zdraví zhoršovalo, přerušila dokonce na celých 5 let kariéru, aby se o něj postarala. Spencer Tracy zemřel v roce 1967, Katharine ho přežila o 36 let a 19 dnů. O citech k němu začala mluvit až po smrti Tracyho manželky Louise. Na otázku, proč spolu byli tak dlouho, když jejich vztah probíhal poněkud netradičně odpověděla: "Upřímně řečeno – nevím. Vím jen, že jsem ho prostě nikdy nemohla opustit.

Nerovné manželství na dvoře

Když se arcivévoda František Ferdinand d´Este zamiloval do Žofie Chotkové, byla dvorní dámou arcivévodkyně Isabely z Croy. Arcivévodkyně si zprvu myslela, že František Ferdinand jezdí často na návštěvu kvůli některé z jejích dcer, pak však objevila medailon s Žofiinou podobenkou a skandál byl na světě. František Ferdinand se tvrdošíjně odmítal oženit s někým jiným než s Žofií, která však do dynastických sňatkových tradic, zvlášť u následníka trůnu, opravdu nepasovala. Ač byla ze starého rodu, těm panovnickým se nemohla rovnat. Snoubenci tak mohli 1. července 1900 v Zákupech uzavřít pouze morganatický sňatek a Ferdinand byl nucen zřeknout se nároků na trůn pro své děti.

Žofie byla sice povýšena na kněžnu a později na vévodkyni, ale po celé manželství byla ve společnosti v nižším postavení. Prvním oficiálním společným vystoupením byla až nešťastná cesta do Sarajeva. Do té doby žili převážně na zámku Konopiště šťastným rodinným životem s třemi dětmi. Během atentátu v Sarajevu ji kulka zasáhla do břicha, Ferdinanda do krku. Svého milovaného muže přežila jen o pár minut. O tři dny později by oslavili 14. výročí sňatku.

Castla na zabití uvidíte na Prima love ve 20:15 každé úterý!

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.