Sherlock Holmes má chyby, přiznává jeho hvězda

Jonny Lee Miller, bývalý manžel Angeliny Jolie, obrovský fanoušek anglického fotbalu, bývalý feťák z Trainspottingu a konečně i nový Sherlock Holmes. Jaký názor má na Sherlocka on sám? Co na něm nesnáší?

Momentálně je ve světě trochu "přesherlockováno". Anglická a americká filmová plátna a televize jsou v tuto chvíli plná Sherlocků, jako je charismatický Robert Downey Jr., jemuž jako Dr. Watson kouzelně pomáhá Jude Law. A stanice BBC už v roce 2010 natočila tři epizody Sherlocka dlouhé hodinu a půl s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. Anglický Sherlock se sice pohybuje v 21. století, ale jinak je to Sherlock, jak má být. Analytický detektiv pracující pro Scotland Yard.

Americký Sherlock

A teď přichází americká verze Sherlocka Holmese, jehož tvůrci to vzali z trochu jiné (a lehce zábavnější) strany. Sherlock Holmes: Jak prosté je seriál o detektivovi, který žije sice také v 21. století, ale místo v šedivé Anglii svoje případy řeší v neonovém New Yorku, městě (hříšných) možností. Americký Sherlock je pod vlivem většiny novodobých seriálových hrdinů tak trochu nihilistický. Vychází z Dr. House a není tak úžasně deduktivní jako anglický Sherlock. Ale nebojí se používat Google. Hraje ho anglický herec Jonny Lee Miller.

Rozhovor vyšel v americkém deníku.

Nebál jste se přijmout roli Sherlocka ve chvíli, kdy už byli jiní dva úspěšní Sherlockové "venku"?

"Ano, samozřejmě. Z pochopitelných důvodů jsem váhal, ale po přečtení jsem cítil, že to byl opravdu jiný projekt, velmi odlišný pohled na věc, a děláme to v jiné zemi, pro jiné publikum."

V čem je váš Sherlock Holmes jiný?

"Sherlock není odtažitý, je to v podstatě chlap z ulice jako každý jiný, akorát trochu potrhlý. Ale hlavně, on nevidí ostatní lidi jako kousky puzzle, které do sebe akorát zapadají. Je mnohem lidštější se svými problémy (drogy a vztahy). A to se mi na něm líbí."

Je těžké hrát člověka, který má prokazatelně větší IQ než většina populace?

"Tak samozřejmě, že je to úplně jiné, než když hrajete obyčejného člověka, byť se všemi strastmi a bolestmi. Podle mě taková postava musí být už perfektně napsaná."

Co na Sherlockovi nesnášíte?

"Sherlock má velmi zvláštní názor na společnost a nebojí se ho říct nebo nastavit světu. A umí být dost umíněný, to se mi na něm nelíbí. Na druhou stranu miluju, když zapáleně mluví o tom, co ho baví. Třeba o svém hobby, jako je včelařství. Já třeba na koníčky čas vlastně nemám."

Máte nějaký oblíbený díl?

"Ne, ani ne. Mám rád na každém díle určité nuance a momenty, které se mi opravdu líbí. A myslím, že je to dobré znamení."

Další díl Sherlocka Holmese uvidíte ve středu ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.