Sherlock bude řešit stockholmský syndrom

Sherlock a Watsonová jsou na stopě únosci dětí známému jako Balónkář. Během pátrání natrefí na jednu ze zachráněných obětí únosce, Adama. Sherlock má podezření, že trpí stockholmským syndromem. Sherlock Holmes: Jak prosté uvidíte ve středu ve 20.05.

A unesený Adam ví možná víc, než říká. Než přijdete na jádro pudla, přečtěte si pár zajímavostí o stockholmském syndromu.

Jak ke svému názvu přišel

Poprvé byl stockholmský syndrom popsán v 70. letech ve Švédsku. Ve Stockholmu (překvapivě) byla tehdy přepadena banka a lupič zadržoval několik rukojmí téměř týden! Jedna z rukojmích, žena známá jako Kristin, si k lupiči vytvořila citový vztah. Na policisty i úřady později pohlížela jako na nepřátele a později onomu lupičovi dokonce psala do vězení a nějaký čas se stýkali i poté, co muže propustili z vězení. Termín pochází od amerického psychiatra Franka Ochberga, který ono přepadení studoval.

Oběť se chce únosci zavděčit...

Po nástupu stockholmského syndromu se oběť přiklání k hodnotám a záměrům únosce. Jedná se o určitý sebezáchovný proces, kdy se oběť chce agresorovi zavděčit, zároveň se ale snižuje naděje, že se například unesené dítě pokusí při nejbližší příležitosti utéct. Stockholmský syndrom se může objevit například i u týraných dětí i dospělých.

Únosce si vzala

Známou obětí syndromu je například dědička mediálního impéria Patricia Hearst. Ta byla v 70. letech jako devatenáctiletá unesena, později se do jednoho z únosců zamilovala a dala se na šikmou plochu – odsoudili ji dokonce na 7 let za loupež, byť byla později omilostněna.

Další díl seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté uvidíte ve středu ve 20.05 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.