Sex ve městě oslavil 15 let od prvního vysílání!

Sex ve městě se před patnácti lety stal jedním z nejdiskutovanějších seriálů na světě. Propojením hrdinek, které otevřeně a s vtipem mluví o lásce, vztazích a sexu, zafungoval tak, že se z něj stal celosvětový fenomén. Vůči čemu a komu se hrdinky vymezovaly?

6. června v roce 1998 stanice HBO odvysílala první pilotní díl s názvem Sex bez závazků. Carrie s tmavými vlasy "na boba" u večeře se svými přítelkyněmi explicitně rozebírá, jestli muži a ženy mohou prožívat sex stejně. A už v prvním díle se potká s mužem, který ji, newyorskou novinářku, provází všemi šesti sériemi, tedy celou dobu, kdy seriál trval. Jaký měla jedna z nejslavnějších ženských čtveřic vztah k ostatním ženám?

Co vězí za tak fenomenálním úspěchem?

Útok na modelky

Všech devadesát čtyři epizod plynulo v duchu vtipných poznatků o prožívání sexuálních vztahů žen. Na druhé straně byli pranýřováni muži. A mezitím? Carrie Bradshaw, Samatha Jones, Charlotte York a Miranda Hobbs se vymezovaly i vůči jiným ženám. "Jsem tu jediná žena, která má víc než padesát kilo?" ptá se sarkasticky Miranda v nočním klubu. První epizody se totiž opírají o téma, jež bylo v devadesátých letech jedním z "top". Příznačně to bylo téma modelek a topmodelek.

Devadesátá léta byla symbolem tzv. heroinových modelek. Pamatujete si na nástup Kate Moss s tělíčkem děvčátka a s kruhy pod očima, jako by propařila dvě noci za sebou? Kdo nechodil s modelkou, snad ani nebyl. To samozřejmě platilo pro zámožné newyorské muže. Modelky se nechaly lovit predátory v ulicích města, zatímco obyčejné ženy ostrouhaly. A co na to právě ony? Čtveřice Newyorčanek to dala modelkám pěkně sežrat. Dokonce i ve chvíli, kdy se z obyčejné smrtelnice Carrie na chvíli stala také modelka. Kalhotky Dolce a Gabbana, kteří mimochodem právě teď čelí vězení za úniky na daních, jí udělaly nemálo vrásek na čele.

Útok na šestistopou ženu

Modelky s nosem plným koksu nebyly jedinou skupinkou žen, vůči nimž se Carrie (ne)nuceně vymezovala (a nejen proto, že i jedna z nich prošla postelí pana Božského). Další takovou ženou byla Natasha. Natasha se stala paní Dokonalou přesně ve chvíli, kdy si nečekaně vzala pana Božského. Zatímco Carrie bylo pětatřicet, on se oženil s pětadvacetiletou editorkou Vogue, kterou poznal ve Francii. Natasha byla ztělesním dokonalosti. Vždy krásná, vždy okouzlující žena, která svým perfekcionismem drtí sebevědomí bohémské novinářky Carrie na volné noze.

Další věčný boj se týká ženského věku. Charlotte slaví druhé pětatřicátiny. Samantha si kupuje brýle ve svých pětačtyřiceti a Carrie slaví svoje pětatřicáté narozeniny úplně sama. Hodiny tikají každé jinak. Charlotte silně prožívá svoje biologické hodiny a Samatha bojuje s mladšími kolegyněmi přímo v posteli. Třeba ve chvíli, kdy si její láska, Richard, přeje "trojku" s devatenáctiletou servírkou, kterou byste shodou náhod od modelek nerozeznali. Díky bohu pro Samanthu – nakonec i v posteli vyhrály zkušenosti nad věkem!

Samantha, Carrie, Charlotte a Miranda prožívají svoje životní úspěchy a neúspěchy, musí bojovat, aby i ony samy mohly prožívat lásky a vztahy. A jejich životní zápasy zajímají pořád velké procento divaček a diváků. Koneckonců, už se jim to daří patnáct let!

Sex ve městě můžete sledovat každý všední den na Prima love ve 22.20 a hned poté ve 22.50 !

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.