Sex ve městě: Co vězí za takovým úspěchem?

„Carrie Bradshaw ví hodně o sexu a nebojí se zeptat“. Tak zní sloupek, který proslavil celý Sex ve městě. Když se 6. června 1998 ve Spojených státech odvysílal první díl seriálu, nikdo nečekal takovou explozi zájmu, ke které došlo ze strany diváků.

Mnoho lidí si od té doby klade otázku, jak mohlo k takovému úspěchu dojít. Sex ve městě je zlomový právě otevřenými a často velmi odvážnými debatami o sexu a jiných problémech, které ženy každý den zakouší, ale stydí se o nich mluvit nahlas. „Ona je taky vdaná a nemá tam deštný prales.“ Komentuje jedna z hrdinek, Samantha Jones, oholený klín. Bez obalu hovoří o mužích včetně jejich nádobíčka, což mužské diváky nejenom šokovalo, ale zároveň přitáhlo k obrazovkám. Toto lze považovat za jeden z dalších důvodů tak obrovského úspěchu Sexu ve městě.

Muži se mohou díky tomuto seriálu dozvědět víc o svých ženách, protože všechny životní peripetie hrdinek vycházejí z opravdového každodenního života. „Bolí mě vlasy,“ stěžuje si Charlotte. Nejenom tento pocit ale mnoho dalších žen prožívá a chce o nich mluvit.

Móda až na prvním místě (střevíčky kolikrát vydrží déle než partner)

Velkou část seriálu tvoří móda. Hrdinky nosí a vyzdvihují velké množství prestižních značek a dávají tak ženám možnost osvojit si nejrůznější styly. Pro tyto účely vybrali tvůrci seriálu čtyři různé typy žen, aby se každý divák mohl se svou postavou identifikovat či si k ní přiřadit někoho ze svého okolí. Na jedné straně máme Carrie, která se obléká nejenom šik, ale nebojí se ukázat své přednosti. Zajímavé však ale je, že jako jediná má představitelka Carrie Sarah Jessica Parker ve smlouvě, že se ukáže maximálně ve spodním prádle. Další postavou je Miranda, což je emancipovaná právnička, která preferuje kostýmky a ve volném čase spíše jednoduchý nebo sportovní styl, Charlotte se zase obléká velmi něžně. Samantha, která na venek působí velmi přísně a nepřístupně, holduje honosnému sexy oblečení, které koresponduje s její náruživou povahou.

Sex ve městě v podstatě popisuje nový sociologický jev, a to život svobodných žen po třicítce, pro které představuje významnou roli jejich kariéra. Samantha, Carrie ani Miranda netouží po dětech, ba dokonce mateřskou povinnost odmítají. Avšak aby seriál vypovídal skutečně o všech ženách, zastává tu právě Charlotte pozitivní postoj k mateřství. Seriál chce ukázat, že není ženskou přirozeností starat se o děti a domácnost, ale že i žena žijící mimo očekávané stereotypy má svou hodnotu, a že žena bez muže neznamená handicap.

Kristýna Lavická

Podívejte se na Sex ve městě ve 22.20 a hned poté ve 22.50 každý všední den!

Zajímá vás, kdo z celebrit hrál v Sexu ve městě? Není náhodou, že většinou to byli partneři Carrie. Dozvíte se zde.Carrie dostane neslušný návrh a překvapí to i ostatní ze slavné čtveřice.Co provede mladý Jon Bon Jovi Carrie? To se dočtete zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.