Seriály a filmy

21. listopadu 2013 22:30

Petra Kloidová

Romantická komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím předvede mladé budoucí hvězdy

Páteční večer na Prima love bude ve znamení romantické komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím, kde poprvé opravdu zazářil Heath Ledger se svými pověstnými dolíčky na tvářích a lišáckým úsměvem. A nebyl to jen on, ale i Julie Styles a Joseph-Gordon Lewitt...

Deset důvodů, proč tě nenávidím na první pohled patří mezi klasiku. Komedie ze střední. Až na to, že se tam pohybují budoucí hvězdy jako je Gordon - Joseph Lewitt a Julie Styles, která se nedávno mihla v Dexterovi.

Nečekaný konec hollywoodské hvězdy

Bylo mu dvacet osm let, když jeho slibně se rozvíjející život ukončila smrtelná dávka léků. Mix prášků na spaní, to byl poslední drink Australana, jenž už si nestihl dojít pro svého prvního Oscara. Prima love ukáže tohoto herce ve filmu Casanova

Poslední léta života strávil v kolotoči, který sliboval perfektní hereckou kariéru. I tak toho do té doby stihl víc než dost. Začínal jako každý klasický australský herec v nekonečných soap operách (jen zabrouzdejme v internetových vyhledávačích u herců ze seriálu Spartacus), aby mohl v roce 1999 nadiktovat všech Deset důvodů, proč ho budeme dalších několik let milovat.

1) Deset důvodů, proč tě nenávidím

"Nenávidím tě žárem tisíce sluncí!" řvala na něj středoškolská feministka Julia Styles, která se za několik let objevila jako jedna z milenek našeho zlobivého seriálového vraha Dextera. On jí za to zazpíval na stadionu a ještě se sladce usmál. Heath se zrovna přestěhoval do Hollywoodu a pokoušel se prorazit. V chytré romantické komedii mu zdárně pomáhala další budoucí hvězda filmových pláten, malý Joseph Gordon-Levitt.

2) Patriot

Světovou slávu si však odbyl jako syn Mela Gibsona v Patriotovi. Jeho postava sice zemřela, ale zrodila se nová filmová hvězda. Seznamte se, ten blonďák s podivným úsměvem, to je slibný Heath Ledger.

3) Příběh rytíře

Jako nový hollywoodský muž s velkým M už nastupuje do rockové romantické komedie Příběh rytíře. Odhodlaný rytíř (natáčelo se převážně v Praze) ho zapsal do povědomí i filmových ignorantů.

4) Zkrocená hora

Role nemluvného kovboje pro něj byla výzvou. Otravný jižanský přízvuk nebyl zase takový problém jako fakt, že musel zahrát muže, který se bál sám sebe a hlavně svých emocí. Jake Gyllenhaal a Ledger spolu hráli tak trochu půlnoční kovboje. Místo bohatých milenek byla jejich velkým tajemstvím duhová vlajka a hlavně láska zobrazená takto explicitně skoro poprvé. I Jake a Heath byli v této otázce velice opatrní. Na milostné scény měli speciálního choreografa, a když se jich odvážný novinář zeptal, kolikrát museli tuto scénu opakovat, se smíchem odpovídali, že si to raději nepamatují.

Pro Heathe to nebyla jen role, která mu byla osudová, poznal tady i svoji poslední lásku. Michelle Williams potkal při natáčení. Během jejího těhotenství si vzal na osm měsíců volno a stal se hrdým mužem v domácnosti.

5) Casanova

Odmítnout nenapravitelného svůdce jde. Alespoň v teoretických představách. Svůdná Francesca to ale udělá i ve skutečnosti. Notorického sukničkáře odmítne, a tak rozpoutá sérii situací, u nichž se tají dech. A jsme zase u "ledgerovského" pevného odhodlání v očích. Dostane ji jako Casanova, nebo se bude muset i samotný Casanova změnit? Jedno je jasné, za každou změnou muže... hledej ženu.

6) Temný rytíř

Joker. V pojetí režiséra Nolana je to oslizlé psychopatické stvoření, které nahání strach už jenom podivnou souhrou pohybů, kterým jiní říkají chůze. Joker v podání Heathe Ledgera dostal nový rozměr. Na rozdíl od jiných posmrtných ocenění byl Oscar jistou výhrou, ale i tragickým připomenutím, že svět přišel o dalšího talentovaného herce, jenž magickou hranici dvaceti sedmi let překonal jen tak tak. A to kdysi hrál v televizním seriálu se jménem "Too Young to Die".

Deset důvodů, proč tě nenávidím uvidíte v pátek na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.