Relaxujte s chutí, přinášíme 5 tipů

Znáte to, hektický den v práci, telefony vyzvánějí jako na poplach. Šéf nervózně přešlapuje po kanceláři a vy byste se nejraději vypařili? Jenže i po příchodu domů stále myslíte na pracovní kolotoč?

Nezapomínejte, že po náročném dni by měl následovat také kvalitní odpočinek. Pár desítek minut by mělo každý večer patřit jen vám a vaší oblíbené činnosti. Že žádnou takovou nemáte? Inspirujte se našimi tipy na večerní relax a vychutnejte si sladkou odměnu.

Jarní únava dává zabrat prakticky všem. Není se tak čemu divit, že se v této části roku cítíme unavenější než kdy předtím. Přicházející jaro nás sice začíná nabíjet energií, ale s prodlužujícími se dny se také zvyšuje večerní únava. Kvalitní odpočinek je základem každého dne po celý rok, podobně jako třeba pravidelná strava či doplňování tekutin. Jak tedy po večerech zrelaxovat tělo i mysl?

1. Voňavá koupel

Horká vana umí zázraky. Napusťte si ji až po okraj teplou vodou, přidejte pár kapek oblíbené pěny a nechte se hýčkat. Kromě očistné funkce umí správně teplá koupel také dokonale uvolnit vaše namožené svaly a působí takřka terapeuticky. Je vědecky dokázáno, že teplo a příjemné vůně stimulují lidský mozek a pomáhají mu k uvolnění. Nespornou výhodou večerního odpočinku v koupelně je také to, že vás v ní pravděpodobně nebude nikdo rušit, tedy pokud sami nebudete chtít.

2. Efektivní automasáž

Pokud se vám nechce chodit k masérovi a nemáte právě poblíž nikoho, kdo by vás mohl namasírovat, věřte, že s trochou tréninku se to dá zvládnout i bez asistence. Automasáž je opravdu efektivní, neboť právě vy nejlépe víte, které místo potřebujete „promačkat“ a jak silně na něj zatlačit. Asi každý z nás zná pocit ztuhlé šíje, ze které mnohdy rozbolí hlava tak, že byste nejraději vyskočili z kůže. Nepříjemné bolesti se takto můžete zbavit během chvilky.

Jak na to?

Naneste si na konečky prstů kapku masážní emulze, případně postačí i trocha pleťového krému a dejte se do masáže. Masírujte vždy jen jednu stranu krku, a to protilehlou rukou pomocí čtyř prstů, krouživými pohyby směrem od páteře do stran. Již po několika minutách pocítíte značnou úlevu.

Velmi uvolňující je také masáž chodidel. Vhodnou akupresurou takto dokážete uvolnit například i ztuhlá záda. Kde to tedy nejlépe zabírá? Pokud častěji trpíte na chřipkové infekce, měli byste si pravidelně masírovat spodní stranu bříšek prstů u nohou a místo pod čtvrtým prstem. Tím posílíte činnost imunitního systému. Ztuhlá ramena se dají uvolnit lehkým tlakem na spodní oblast palce. Pokud vás bolí celá záda, pomůže masáž vnitřní klenby chodidla.

3. Dejte si nohy nahoru

Není nic jednoduššího, než se usadit do pohodlného křesla a dát si nohy na vyvýšené místo. Pokud chcete, aby uvolňující efekt byl ještě výraznější, položte si nohy na žehlicí prkno, které opřete o zeď. Vznikne tím větší zkosení a nohy se tak lépe odkrví. Ideální doba pro odkrvení nohou bývá zpravidla 15–20 minut. K relaxaci se navíc můžete pustit uklidňující hudbu, film nebo se začíst do oblíbené knihy.

4. Dobré jídlo

Že „láska prochází žaludkem“ už jste asi někdy slyšeli, ale víte, že jídlo pomáhá rovněž k relaxaci? Během konzumace pokrmů dochází v těle k uvolňování endorfinů, které navozují pocit radosti a štěstí. Jídlo v těle působí jako antidepresivum a dokáže zvednout náladu i v momentech, kdy máte do dobré nálady opravdu daleko. Oblíbené pochoutky pohladí na duši a dají zapomenout všem špatným zprávám.

5. Čokoládová odměna

Již staří Májové a Aztékové byli přesvědčeni o blahodárných účincích čokolády na lidský mozek. Nová Milka Collage je svým mixem chutí ideální odměnou na konci každého dne.

Dopřejte si dokonalou kombinaci jemné čokolády, malin a oříšků či kousků křupavé sušenky a lahodného karamelu během kterékoliv z výše uvedených činností a uvidíte, že se tím jejich blahodárné účinky ještě znásobí.

Tato chvíle je jen vaše. Pusťte se do relaxace s chutí. A pamatujte na to, že ve středu vašeho zájmu byste měli být především vy sami.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.