Seriály a filmy

20. listopadu 2013 22:00

Petra Kloidová

Připomeňte si s Castlem na zabití dva největší politické atentáty!

Šanci na pomstu má v seriálu Castle na zabití Kate Beckettová. Na scénu se totiž vrací senátor William Bracken, jehož viní ze smrti matky. Nicméně Bracken se stává v průběhu seriálu terčem atentátu. Dřív než zjistíte, jak to dopadne, seznamte se s dvěma skutečnými atentáty na slavné politiky.

Vražda v divadle

Slavný americký prezident měl proslulý konec – bohužel neblaze. Abraham Lincoln, jeden z nejoblíbenějších prezidentů Spojených států se stal 15. dubna 1865 obětí atentátu během návštěvy divadelního představení. Zavraždil ho herec John Wilkes Booth, příznivec Jihu poraženého v občanské válce.

Abraham Lincoln v debatě s vojenským generálem. Foto: commons.wikimedia.org

Booth do divadla přišel zadním vchodem a dostal se až k prezidentské lóži, kde si vyvrtal díru a ujistil se, že je prezident na svém místě. Později přistoupil k prezidentovi, který si s sebou na Velký pátek nevzal ochranku, a vystřelil. Kulka Lincolna zasáhla za levé ucho. Pak Booth seskočil z balkonu, vykřikl latinsky „Tak se děje tyranům“ a zmizel. Uprchl do jižního Marylandu a chtěl dál do Virginie, ale nakonec ho zastřelil voják Unie, byť podle některých názorů zemřel až mnohem později pod jiným jménem. Lincoln skonal den po atentátu v nemocnici. Osm dalších spiklenců, kteří se příprav atentátu účastnili, bylo dopadeno. Čtyři skončili na šibenici.

Zabil Oswald Kennedyho?

Jak z akčního snímku jsou okolnosti vraždy Johna Fitzgeralda Kennedyho. Od smrti tohoto populárního amerického prezidenta za pár dnů uběhne 50 let – atentát na něj byl spáchán 22. listopadu 1963. Kennedyho smrtelně zranily výstřely z pušky Carcano M91/38, když v rámci kampaně pro nadcházející volby projížděl Dallasem v otevřeném voze. V autě seděli také jeho žena Jacqueline a senátor John Connally s manželkou Nellie.

Atentát na bývalého amerického prezidenta Reagana má v pozadí několik zajímavých faktů:

Senátor byl sice také vážně zraněn, ale na rozdíl od Kennedyho přežil. Z atentátu byl obviněn bývalý člen amerického námořnictva Lee Harvey Oswald. Dva dny po zatčení ho však při převozu do jiné věznice zastřelil Jack Leon Ruby, původním jménem Jacob Rubinstein. V roce 1964 Warrenova vyšetřovací komise došla k závěru, že Kennedyho zabil Oswald jako účastník spiknutí proti Kennedymu. Mnozí však výsledkům šetření nevěří. Ruby za vraždu Oswalda dostal trest smrti, proti rozsudku se však úspěšně odvolal. Než však začalo nové soudní řízení, vážně onemocněl a roku 1967 zemřel.

Sledujte případ Kate Beckettové v seriálu Castle na zabití ve čtvrtek ve 20.15!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.