Precizní Manolo: 7 zajímavostí o milovaném designérovi Carrie Bradshaw

Posedlost botami Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě je známá věc. A úplně nejvíc novinářka a módní expertka obdivuje luxusní obuv Manolo Blahnika. Než si vychutnáte další díl, přečtěte si pár zajímavostí o muži, který dělá překrásné boty.

České kořeny

Ačkoliv se návrhář v listopadu 1942 narodil na Kanárských ostrovech, má – jak už napovídá jeho jméno – české kořeny. Z tuzemska pocházel jeho otec, jehož rodina vlastnila farmaceutickou firmu v Praze. Španělským příbuzným z matčiny strany zas patřily banánové plantáže v Santa Cruz de la Palma.

„Zběhl“ k umění

Před Manolem se původně rýsovala jiná kariéra než ta v módním byznysu. Studoval právo a literaturu v Ženevě a rodiče z něj chtěli mít diplomata. Jenže Manolo nakonec pokračoval ve studiích umění v Paříži a též si začal tykat s módou. V roce 1968 byl zaměstnaný v londýnském butiku a psal pro italskou „mužskou verzi“ časopisu Vogue. Právě Vogue se mu pak stal „osudným“ – když představil své módní návrhy šéfeditorce americké Vogue, doporučila mu, ať se věnuje návrhářství bot.

Paris Hilton patří mezi milovnice bot Manolo Blahnik

První na titulce

Jeho kariéra se pak začala rozjíždět. Navrhoval, koupil butik, kde předtím pracoval, a otevřel svůj vlastní. V roce 1974 se objevil také na titulní stránce britské Vogue (s Anjelikou Houston). Byl prvním mužem, kterému se něco takového podařilo. O tři roky později otvírá svůj první obchod v Americe.

Inspirace matkou

Blahnikova záliba v botách se neobjevila zčistajasna. Výrazně ho totiž ovlivnily dvě ženy z jeho rodiny – matka a teta. Manolova matka byla nespokojená s botami, které se prodávaly v jejich domovském městě, a tak si vyráběla své vlastní. Manolo prý rád sledoval, jak vyrábí nové hezké střevíce a podědil také matčinu lásku k brokátu i saténu. Jako chlapec prý otevřel kufr plný krásných bot od slavného ruského návrháře Pietra Yanturniho s hedvábím a starožitnými krajkami, což ho okouzlilo lehkostí, elegancí a ženskostí. A později inspirovalo při tvorbě vlastního designu. Tetin dobrý vkus zas Blahnika ovlivnil během studií na univerzitě, když u ní a strýce bydlel.

Slavné boty, které si zahrály významnou úlohu i ve filmovém Sexu ve městě

Učil se praxí

I přes obrovský úspěch je zajímavostí, že Blahnik návrhářství bot nikdy přímo nestudoval. Zkušenosti získával díky návštěvám továren, kde se boty vyráběly, a konverzacemi s těmi, kteří se na výrobě bot podíleli. Zpočátku se věnoval pouze návrhům pánských bot, ale dámské střevíce nabízely větší uplatnění pro jeho fantazii. Blahnik navíc boty pouze nenavrhuje, ale také sám vytváří – když dojde na sériovou výrobu, přísně bdí nad jejím průběhem, aby zajistil, že se jedná o přesné kopie originálu.

Manolo v popkultuře

Ačkoliv v 90. letech už tak značně úspěšného Blahnika neuvěřitelně zpopularizoval právě Sex ve městě, jeho jméno se objevilo i v řadě dalších počinů od filmů po hudbu! Ve snímku Stmívání: Rozbřesk má tak Bella Swan boty od Blahnika na své svatbě, mnohokrát jeho jméno padne i v Super drbně. Jay-Z zmiňuje Blahnika v písni Bonnie And Clyde a stejně tak činí německý rapper Cro ve skladbě Einmal um die Welt.

Vyznamenala ho královna

V současnosti má Blahnik, kterému byla pozornost, kterou mu „zajistil“ Sex ve městě, až nepříjemná, butiky v řadě metropolí světa. Najdete je například v Londýně, New Yorku, Las Vegas, Dublinu, Athénách, Madridu, Istanbulu, Dubaji, ale i v Hong Kongu nebo Singapuru. V roce 2007 obdržel také řád od britské královny Alžběty II.

Slušná kariéra, co?

Další díl seriálu Sex ve městě uvidíte ve čtvrtek ve 22.20 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.