Právo a pořádek: Seriál, který trval dvacet let a nepotřeboval hvězdy

Na amerických televizních kanálech jste ho mohli vídat pravidelně dvacet let v kuse, což z něj dělá jeden z nejdéle vysílaných krimi seriálů za posledních dvacet let. Právo a pořádek můžete sledovat na Prima Love ve 20.15 každý pátek.

Dvacet let vysílání Práva a pořádku dělá z tohoto seriálu nejdéle běžící krimi seriál v hlavním vysílacím čase v severní Americe. A proč byl a stále je tak úspěšný? Klíč hledejme v žité zkušenosti. Právo a pořádek totiž vychází z kriminálních případů, které se opravdu udály. A často to byly případy, jež otřásly Amerikou.

Opravdové příběhy z Ameriky

Jeden z dalších plusů, proč si fanoušci krimi nenechají ujít Právo a pořádek, je i fakt, že diváci mohou sledovat v každé epizodě nejen vyšetřování případu, kde se policisté snaží zjistit i motivaci tak hrůzného činu, ale fanoušci vidí i soudní proces, který je koneckonců nejdůležitěkjším ukončením. A jelikož spravedlnost bere v Americe obyčejný lid, často se mohou věci posunout směrem, který by nikdo nečekal.

Nastínění žaloby a zároveň obhajoby pomyslného vraha poučuje diváky (nejen v tom, jak udělat dokonalý zločin). Právo a pořádek postavilo svou slávu na základních stereotypech, které se nemění, a proto našly u diváků takový ohlas. Celých dvacet let se seriál odehrával na stejném místě – v New Yorku. Získávání důkazů stojí na newyorské policii, stejně jako následná žaloba obviněného, kterou přednesl úřad státního žalobce okrsku Manhattan.

Hlavní postavy, které nemají hlavní roli

Málokterý seriál si také může dovolit tak často obměňovat svoje hlavní postavy, ale Právo a pořádek, respektive jeho tvůrci v rámci produkce, to udělat mohli. Jejich scenáristé totiž byli tak silní v kramflecích, že samotné kriminální případy byly pro diváky důležitější než příběhy postav, jež takový zločin vyšetřovaly. I tak diváci mohli deset let sledovat Stevena Hilla (jako Adama Shiffa), Jerry Orbacha jako detektiva Lennie Briscoa (od série 3 až 14) nebo Sharon Epathu Merkerson jako poručici Anitu Van Buren, která v seriálu začala v roce 1993 a hrála v něm až do konce, tedy do roku 2010.

Podívejte se každý pátek na Právo a pořádek ve 20.15 na Love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.