Poznáváte hrdinu z MASHe? Aneb pět filmů, kde ho můžete vidět!

Sešíval lidská těla za zvuků vybuchujících granátů v polních podmínkách, během toho si nezapomněl zaflirtovat se setřičkou a na jeho kolegy už v zelených stanech čekal jeden z jeho dalších kanadských žertů. Takový byl Alan Alda. A jaký je dnes?

Fanoušci seriálu říkají, že bez Dr. Pierce a jeho zlomyslné srandy by nebyl žádný M.A.S.H. A přitom stačilo tak málo, aby Alan Alda, tehdejší divadelní herec, roli nepřijal. Nechtělo se mu totiž dojíždět z New Yorku na natáčení do Los Angeles.

Dokonce ho odrazovali i jeho přátele myšlenkou, že seriál už nebude tak úspěšný jako film, z kterého televizní fenomén vychází. Nakonec Alan podepsal smlouvu těsně před první zkouškou, ale první pilotní díl propadl u diváků a kritiky ve všech směrech. Nicméně každý další díl si získával nové a nové fanoušky. A jaký byl nakonec výsledek nejistého začátku? M.A.S.H za dobu své jedenáctileté exitence vyhrál čtrnáct cen Emmy.

Alanovi Aldovi je momentálně sedmdesát sedm let a už se aktivně herectví nevěnuje, přesto po něm zůstaly nezapomenutelné role:

1) Dr. Pierce v M.A.S.H.

Sarkastický a zlomyslný doktor, který se snaží operovat za výbuchů granátů. Během toho si samozřejmě se svým povedeným kolegou nezapomene udělat legrácku ze zbytku polní nemocnice.

3) Muž Woodyho Allena v Tajemné vraždě na Manhattanu

Zločiny a Poklesky, Alan Alda

Neurotický newyorský režisér Woody Allen si Aldu oblíbil. Během pár let ho obsadil do dvou svých filmů. Zločiny a poklesky a Tajemná vražda na Manhattanu, kde vynikl ostrý ironický humor Alana, který svými úvahami přivede Diane Keaton k tajnému vyšetřování údajné vraždy. Za tuto roli byl filmovými kritiky velmi oceňovaný, dokonce získal nominaci za nejlepší vedlejší roli v britské BAFTA.

4) Šepoty ve tmě a Zlatá malina

Alda nepatří mezi herce, kteří by vždy ve své kariéře vybírali správně. Za svou svou atypickou filmovou roli vrahounského psychiatra byl poprvé nominován v kategorii nejhorší herec ve vedlejší roli na Zlatou malinu.

5) Letec

Film Letec v hlavní roli s Leonardem DiCapriem byl oscarovým favoritem v roce 2005. Nominaci na Oscara za vedlejší roli se nevyhla ani Aldoovi, který hrál senátora Ralpha Owena Brewstera. V roce 2005 se tedy zařadil mezi několik málo herců, jež byli za své herecké výkony v jednom roce nominováni na tři prestižní ceny – na filmového Oscara (za vedlejší roli ve filmu Letec), televizní Emmy (za roli v seriálu Západní křídlo) a divadelní Tony (za výkon v představení Konkurenti).

6) Objekt mé touhy

Vedlejší roli si také zahrál v romantické komedii Objekt mé touhy, kde se těhotná Jenifer Aniston dá dohromady s gayem...

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.