Seriály a filmy

24. července 2013 17:00

Petra Kloidová

Pokračování dokumentu V lůně: Je v děloze tma?

Čtvrtek na Prima love patří unikátním dokumentům. Minulý týden jsme vás uvedli do tajů lidského těla, přesněji života matky a dítěte v prvních měsících. Ve čtvrtek od 20.15 pokračujeme dalšími úžasnými záběry plodu v ženském těle.

Kvůli nejmodernější 4D technice máte možnost vidět záběry dítěte ještě v děloze těhotné ženy.

Co se děje, než se narodíme?

18. týden a první pohyby

Už v 18. týdnu si matka poprvé uvědomuje pohyby dítěte. Plod byl sice i předtím aktivní, ale až teď jsou pohyby natolik intenzivní, že je mohou cítit i budoucí prvorodičky. Matka, jež už má za sebou jeden a více porodů, je schopná takové pohyby ve svém těle vycítit už o tři týdny dříve. Dítě sice už má párové orgány, jako jsou oči, ty ale zůstávají až do 24. týdne nadále zavřené. Samozřejmě existují i výjimky. Některé děti je otevřou už v 18. týdnu. Zatím však nevidí. Je to jen první známka mrkacího reflexu.

Kate Middleton nedávno porodila dalšího následníka britského trůnu. Kdo ji přišel navštívit?

Kdy je dítě plně vyvinuté?

V 19. týdnu je dítě v polovině cesty k porodu. Měří 18 cm a většina matek už má v ruce druhý obrázek plodu, který ukáže rozdíly ve vývoji od posledního sona.

Na konci 6. měsíce těhotenství je u plodu vše funkční jako u normálního dítěte. V následující fázi začne vývoj smyslů, dítě přibírá na váze a nabírá tuk. Žena se v tomto období většinou cítí nejlépe, protože náročné tělesné procesy ustanou.

Víme, jak se bude královský synek jmenovat a jak bude vypadat!

Kdy si dítě užívá chutě jídla?

Po 6. měsíci je možné, aby dítě přežilo i mimo ženskou dělohu. Pokud jsou děti mladší než 24 týdnů, většinou nepřežívají, a když ano, v budoucnu mají zdravotní potíže. Dítě v děloze vyplazuje jazyk. Vnímá chuť potravy, kterou snědla matka. Miminko už také otevírá a zavírá oči. Nic ale nevidí – v děloze je úplná tma...

Víte, jaké množství alkoholu je pro lidský plod ještě unosné? Kolik může vypít matka tvrdého alkoholu?

Podívejte se na unikátní záběry 4D technikou v britském dokumentu V lůně na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.