Po krk v odpadcích: Žije v domě hrůzy plném fretek

Chorobné shromažďování se netýká jen těch ostatních. Může se rozvinout kdykoliv i ve vašem životě. Stačí prožít trauma, které na první pohled ovlivní váš život naprostou maličkostí. Prostě začnete sbírat věci. Stejně jako začal Chip během manželčiny léčby rakoviny...

Chorobné shromažďování věcí je nemoc, která většinou propukne po nějaké psychické újmě. Více než 75 % sběračů má ještě nejméně jednoho takového člena v rodině. Kompulzivní shromažďování se netýká pouze starších lidí, naopak. První předzvěsti choroby se ukazují už v dětství a pubertě. Přesto se extrémní typy shromažďování vyskytují u lidí nad 35 let a více. Takoví lidé většinou věří, že majetek je potřebný ke vzpomínce. V USA podléhá patologickému shromažďování až 1,2 milionu lidí.

Debbie žije s fretkami a harampádím

Třiapadesátiletá Debbie je rozvedená a má čtyři děti. Žije ale jen s fretkami a psy. Její dům je obrazem děsu a hrůzy. Spouštěcím signálem pro Debbie byl jednoznačně těžký rozvod. Ztratila roli matky a manželky, kterou vykonávala celý život. Po odchodu manžela jí zůstal dům, jeho zdi ale byly naprosto prázdné. Děti zestárly a odstěhovaly se žít své vlastní životy.

Nemají ani potuchy, co se mezitím v jejich rodném domě stalo. Debbie ho doslova zaplnila odpadky, které sbírá na ulici. Neuvěřitelný zápach a v odpadcích pobíhající fretky přijdou Debbie za těch pár let, co takto žije, naprosto v pořádku. Problém si je ochotna připustit ve chvíli, kdy ji přijedou navštívit děti. V tento moment je ochotna se jít léčit, jenže během uklízení vlastního domu bude muset překonat několik překážek...

Chip léčí rakovinu sbíráním

Jednačtyřicetiletý Chip, který žije s manželkou a čtyřmi dětmi v obrovském domě s přístavbou, je na tom obdobně. Dům je zcela zaplněn věcmi, které někde sebere. Manželce však dojde trpělivost, vše se musí změnit. Hromadění u něj začalo, když měla rakovinu. Sledovat manželku, která ztrácí své síly, pro něj bylo krutější, než si sám mohl připustit. Z představy ztráty milované osoby se zhroutil svět celé rodině a Chip pod tíhou stresu zaplnil každý volný koutek. Po deseti letech se za ním dokonce přijela podívat sestra. Neměla tušení, co se děje. A pohled do domu jejího bratra ji vysloveně opařil.

Chip se rozhodne poprosit o pomoc psycholožku Samanthu Morrison. Svolá rodinu, aby každý řekl svůj názor. Uvědomuje si svůj problém. Chip začíná s vyklízením za pomoci organizátorky Kerri Colombo... Podaří se mu překonat psychické problémy tak, aby už neměl potřebu sbírat?

To uvidíte v úterý na Prima love ve 20.15! Po krk v odpadcích vám ukáže silné příběhy lidí jako vy.

Co vlastně je chorobné shromažďování? Můžete onemocnět i vy?

Jak úspěšně léčit sběrače?

Poznejte nejtěžší případ sběračství

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.