Operaci Valkýra pokazila souhra okolností. Hitler ji přežil

Okolnosti bombového útoku vyšetřují Castle s Beckettovou. Než zjistíte, o co šlo, připomeňte si jeden z nejznámějších bombových útoků historie. Byl to nejslavnější, byť opět neúspěšný, atentát na Hitlera. Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý od 20:15 na Prima love.

Zabít Hitlera

Spiknutí se rekrutovalo roku 1944 z řad vyšších německých důstojníků. Hlavním strůjcem byl Claus von Stauffenberg. Důvodů, proč se atentátníci rozhodli odstranit Hitlera, bylo hned několik. Jedním z nich byla obava, že Hitler svými kroky, včetně vyhlazování Židů, přivede Německo na pokraj zkázy a přinese mu „věčnou hanbu“. Samotného Stauffenberga, který se dal v 30. letech do armády a podílel se na obsazování Československa i Polska, údajně nejprve znechutily pogromy. Později přestal souhlasit i s Hitlerovou vojenskou strategií. A když se v červnu 1944 navíc vylodili Spojenci v Normandii, rozhodla se skupina odstranit Vůdce co nejrychleji a poté uzavřít separátní mír se Západem.

Foto: Business Factory

Špatná souhra okolností

Atentát měl provést právě Stauffenberg. Sedmatřicetiletý důstojník a šlechtic byl rok předtím raněn v Africe, kde přišel o oko, pravou ruku a několik prstů na levé. A ač se původně loučil s vojenskou kariérou, povýšili ho na plukovníka generálního štábu, což obnášelo i pravidelné porady v Hitlerově stanu v Rastenburgu. Čehož spiklenci využili. Hitler měl být zabit právě tam. Jenže atentátníkům už od začátku nepřálo štěstí. Nejdřív byla kvůli teplému počasí přesunuta porada z bunkru, kde atentátníci počítali s ničivým efektem tlakové vlny, do ochlazované konferenční místnosti. Pak přišla časová tíseň – kvůli ní Stauffenberg k bombě nepřidal plánované množství trhaviny, navíc měl potíže i s tím ji aktivovat. Poté se Stauffenberg rychle omluvil a opustil místnost s domněnkou, že všichni zúčastnění budou brzy po smrti. Jenže se pokazily i další věci.

Hitler si odsedl

Hitler se jednak po Stauffenbergově odchodu vzdálil od centra výbuchu, ten navíc zmírnil i těžký dubový stůl. Konečná bilance byla krvavá – zemřeli čtyři důstojníci a sedm dalších exploze zranila. Jenže sám Hitler byl poraněn jen lehce. Stauffenberg i do Berlína dorazil ve víře, že všechno klaplo a s dalšími vzbouřenci pokračovali podle plánu – jenže za několik málo hodin byli zatčeni. Hitler povstání potlačil. Stauffenberg, jeho poručík Werner von Haeften, generál Friedrich Olbricht a plukovník Albrecht Mertz von Quirnheim byli zastřeleni ještě též noci. Hitler později „uspořádal“ monstrproces, kterému padlo za oběť na 5000 lidí. Mimochodem poslední – přeživší – účastník atentátu na Hitlera zemřel loni. Evan-Heinrich von Kleist měl v roce 1944 pouhých 22 let. Po potlačení spiknutí skončil v koncentračním táboře, odkud byl však později propuštěn.

Mise Toma Cruise

O operaci Valkýra pojednává i snímek Briana Singera Valkýra z roku 2008. Stauffenberga v něm ztvárnil Tom Cruise, a po jeho boku si zahráli i Kenneth Branagh, Bill Nighy nebo Carice van Houten.

Castle na zabití už v úterý ve 20:15 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.