Odhalení z historie: Za atentát na Reagana může Jodie Foster

Prima love uvedla thriller Tajemný let v hlavní roli s oceneňovanou herečkou Jodie Foster. Ta svou slávou v pouhých devatenácti letech nechtěně ovlivnila americké politické dějiny. Kvůli ní postřelili bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Podle cynických kolegů z filmové branže je to jedna z mála hereček, jež dokáže dát smysluplnou větu dohromady. Nasvědčuje tomu i její diplom z univerzity Yale. Kromě vysoké inteligence Jodie zdědila i obrovský herecký talent. Ten u ní filmoví producenti objevili poměrně záhy, takže už se jako malá batolila ve sladkých reklamách a rodinných filmech.

Jodie Foster a Taxikář

První vážnou filmovou nabídku legendárního režiséra Martina Scorsese dostala ve čtrnácti letech. Ta se jí také stala osudnou. Bohužel ne ve smyslu dětské slávy, která u většiny vyhasne dřív, než stačí mocně vzplanout. Martin Scorsese ji obsadil do role prostitutky Iris v temném dramatu Taxikář (1976). Před natáčením snímku plného sexu, násilí a drog musela tehdy jako čtrnáctiletá podstoupit psychologické testy, a choulostivé scény za ni hrála její starší sestra. Po počátečním šoku veřejnosti přišel i velký úspěch. Jodie Foster byla za svou roli nominována na Oscara.

Milostné vzplanutí filmového fanouška

Mladá prostitutka Iris v podání Jodie Foster se stala platonickou láskou tehdy jednadvacetiletého filmového fanouška Johna Hinckleyho. Ten podle všech dostupných informací minimálně patnáctkrát navštívil promítání filmu Taxikář. Ve snímku se ztotožnil s jeho hlavní postavou Travisem Bickleym, který se snaží chránit dvanáctiletou prostitutku Iris. Celý film končí tím, že se pokusí o vraždu amerického senátora, který kandiduje na post prezidenta.

Jodie Foster se pro Hinckleyho v několika následujících letech stala modlou. Jeho posedlost zašla až tak daleko, že poté, co se dozvěděl o skutečnosti, že hollywoodská herečka studuje univerzitu Yale, přihlásil se zde k dálkovému studiu. Na Jodie každý den čekaly před dveřmi stohy různých milostných dopisů a vzkazů, ta na jeho vyznání však nikdy nereagovala.

Největší krvavé vyznání lásky všech dob

Atentát na Ronalda Reagana. Foto: isifa.com

Nezájem hollywoodské herečky vyprovokoval Hinckleyho k několika plánům, jak přilákat její pozornost – unést letadlo nebo před ní spáchat demonstrativní sebevraždu. Nakonec ale černý Petr padl na nového prezidenta Ronalda Reagana.

30. března v roce 1981 vyšlo u washingtonského hotelu Hilton šest kulek z revolveru Johna Hinckleyho. Prvními pěti ranami postřelil lidi z Reaganova týmu. Až šestá kulka odražená od karoserie limuzíny zasáhla hrudník čerstvě zvoleného prezidenta Ronalda Reagana. Zasáhla plíci a jen o dva centimetry minula srdce. Ronald Reagan atentát přežil – stejně tak jako jeho slavná věta, kterou v nemocnici pronesl k vyděšené manželce: Miláčku, zapomněl jsem se sehnout.

Hinckley byl ihned po atentátu zadržen, přesto nebyl nikdy trestně stíhaný, jelikož byl soudem shledán absolutně nepříčetným. Tento soudní případ následně pomohl k přepracování amerických zákonů na téma zproštění viny za nepříčetnost. Příběh Jodie Foster se tak stal objektivním důkazem, jak se snové představy vytvořené hollywoodským průmyslem dokážou krvavě prolnout s reálným světem. Sama herečka se k tomuto tématu vyjádřila pouze třikrát. Od atentátu své soukromí chrání ještě pečlivěji – a není se čemu divit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.