Největší skandály v historii Oscarů? Snesli vejce, nepřišli si pro cenu nebo přišli navátí...

Nepřišli si pro Oscara, a pokud už si pro něj přišli, začali během děkovné řeči nadávat. Radost ze zlaté androgynní sošky dali najevo dost nepatřičným způsobem nebo na červeném koberci rovnou snesli vejce! Takové oscarové skandály se v minulosti staly.

86. ročník vyhlašování filmových cen proběhne tuto neděli. Nominace byly slavnostně vyhlášeny už 16. ledna, a i ty vyvolaly několik překvapení. Snad žádný ročník se však neobešel bez menšího či většího skandálu. Nejprestižnější zlatá soška Oscara se předává už od roku 1929 a skandály ji provázejí už od jejích ranných dob. Přesvědčte se sami.

Spletli si jména výherce

V roce 1934 si moderátor neuvědomil, že v nominaci za nejlepší režii byli dva režiséři se jménem Frank. Když řekl: „Pojď si pro sošku, Franku,“ režisér Frank Capra poslechl, vstal a šel. Cena však byla pro jeho kolegu Franka Lloyda.

Opilý nejlepší herec

Brit David Niven v roce 1958 získal cenu za nejlepší herecký výkon. Po schodech však lehce zavrávoral a bylo jasně vidět, že má slušně naváto. Během děkovné řeči se pokusil vtipně omluvit: "Jsem doslova opilý krásou tohoto okamžiku."

Marlon Brando a Al Pacino ve filmu Kmotr. Foto: MagicBox

Marlon Brando odmítl cenu a poslal za sebe indiánku

Excentrický herec Marlon Brando v roce 1973 získal Oscara za roli Kmotra, sošku ale odmítl převzít.

Na protest proti zacházení s původními obyvateli Ameriky poslal indiánku, která přednesla o zmíněné problematice řeč. Nakonec se ukázalo, že indiánská žena byla herečka Marie Cruz a jeho žena. Rok nato už pózovala pro Playboy.

Moore kritizoval Bushe

Rok 2003 se nesl v protibushovské náladě. Cenu za nejlepší dokument tehdy získal Michael Moore s politickým snímkem Bowling From Columbine. Děkovnou řeč využil k tomu, aby projevil názor na George Bushe, prohlásil, že americký prezident byl zvolen nelegitimně, a vykřikoval "Styďte se, pane Bushi!" Přítomní však Moora nepodpořili, naopak. Nesouhlas projevili bučením.

Björk snesla vejce na červeném koberci

V roce 2001 přišla na předávání Oscarů islandská zpěvačka Björk zahalená do šatů, které vypadaly jako kostým labutě. Zpěvačka byla nominována za píseň I’ve Seen It All, jež zazněla ve filmu Tanec v temnotách. Kamery během jejího vystoupení na pódiu dělaly všechno pro to, aby její outfit nemusely zabírat celý. Björk se však podařilo udělat menší skandál už na červeném koberci těsně před ceremoniálem. Ve chvíli, kdy ji fotili fotografové, se z pod jejích šatů doslova sneslo vejce.

Angelina líbala francouzsky svého vlastního bratra

Psal se rok 2000 a Angelina Jolie byla ještě v té době démonické stvoření. Získala Oscara za nejlepší ženskou vedlejší roli ve snímku Narušení. Během následující tiskové konference měla takovou radost, že začala líbat svého bratra. Tak, jak se s bratrem většina sester nelíbá.

Adrien Brody zkolil Halle Berry

Nejspíš stejnou radost měl i Adrien Brody, když získal svého zatím prvního a posledního Oscara za snímek Pianista. Vyběhl na pódium a vášnivě začal líbat předávající ebenovou krásku Halle Berry. Ta z toho byla mírně v šoku. Nicméně Adrien Brody byl v takové euforii, že si na to prý ani nepamatoval.

Beyoncé ukázala bradavku

Beyoncé se v roce 2009 předvedla jako zpěvačka během moderování Hugh Jackmana, který celý večer pojal jako jeden velký muzikál. Vystupovala s ním a v jeden okamžik ji zradil kostým. Ukázala více, než chtěla.

Jaké skandály asi nastanou dnešní večer během předávání už 86. Oscarů?

Petra Kloidová

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.