Nejsadističtějšího vraha v historii Německa pomohla dopadnout Češka!

Násilníka, který přepadává ženy, musí dopadnout Inge Landström v seriálu Místo činu. Tvůrci našli inspiraci ve skutečném příběhu jednoho z nejznámějších německých vrahů Petera Kürtena. Řádil v Düsseldorfu koncem 20. let. A pomohla ho usvědčit Češka!

Německou kriminálku Místo činu můžete sledovat každý čtvrtek ve 20.15.

„Vampýr“ s nůžkami

9 dokonaných vražd, 7 pokusů, žhářství – to soud prokázal Petru Kürtenovi a roku 1931 ho poslal pod gilotinu. Obyvatele Düsseldorfu děsil více než rok, kdy napadal a zabíjel ženy a děti. Jeho zločinecká kariéra byla však celkově bohužel mnohem „pestřejší“. Vraždit začal už jako dítě, na vrubu měl také krádeže. V době svého největšího řádění nesl přezdívku „Düsseldorfský vampýr“. Oblíbená zbraň? Nůžky.

Hororové dětství

Podmínky, do nichž se Kürten roku 1883 narodil, byly děsivé. Početná rodina s otcem alkoholikem a násilníkem se tísnila v jednopokojovém bytě. Kürten senior si dokonce odseděl několik let za znásilnění vlastní dcery, nicméně jako rozbuška Peterova sadismu je často uváděno jeho seznámení s rasem, který bydlel v témže domě a mučil zaběhnutá zvířata, čehož se Kürten účastnil. Už jako devítiletý také utopil dva kamarády. Jednoho shodil z voru, druhý kamarád ho chtěl zachránit. Mladý chlapec je zatlačil pod vor, aby se oba dva utopili.

Slušně vypadající pán – to byl sériový vrah

V pubertě Kürten hlavně přepadával a kradl, další vraždu spáchal v roce 1913, kdy se vloupal do hostince a zabil spící dceru jeho majitelů. Z vraždy byl tehdy obviněn dívčin strýc, neboť vrah nechal na místě kapesník s iniciálami P. K., jež se shodovaly s iniciálami příbuzného. V roce 1921, po posledním propuštění, se Kürten oženil, přestěhoval do Düsseldorfu, kde si našel zaměstnání slévače, a budil dojem spořádaného občana a milého člověka. Osm let byl „v klidu“, pak začal vraždit znovu.

Svědectví Češky

Jednou z obětí se měla stát i mladá Maria Budlick, která pocházela z Čech a na jaře 1930 se přestěhovala za prací do Düsseldorfu. Cestou z nádraží ji začal obtěžovat pobuda, kterého odehnal slušně vypadající muž. „Zachráncem“ byl Peter Kürten. Rozrušenou Mariu pozval domů na mléko a občerstvení, později ji doprovázel k údajné ubytovně v lese, kde ji napadl – a náhle nechal být. Ujistil se, že si žena nepamatuje, kde bydlí, a odešel.

Zatoulaný dopis

Maria nic nenahlásila, s příhodou se však svěřila v dopise kamarádce – a popletla si adresu. Dopis skončil na poště, kde ho otevřel úředník a vše nahlásil policii, které se podařilo Mariu Budlick vypátrat. Ta tehdy v noci útočníkovi zalhala, a policisty tak dovedla k bytu, kde našli Kürtenovu manželku. Té se Kürten večer předtím ke svým činům přiznal.

Odrazy ve filmech i psychiatrii

Řádění Petera Kürtena se stalo předlohou pro několik filmů. Již roku 1931 natočil Fritz Lang drama Vrah mezi námi, v roce 1965 pak Robert Hossein (známý z Angeliky) režíroval snímek Upír z Düsseldorfu. Z Kürtenova případu vychází i český film Normal, kde vraha ztvárnil Milan Kňažko. Kürten ve vězení spolupracoval se soudním psychiatrem Karlem Bergem, který na základě jeho osobnosti napsal studii Sadista.

Kdo stojí za napadeními v Místě činu? Sledujte ve čtvrtek ve 20.15 na Prima love.

-nov

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.