Kam se poděla Jantarová komnata? Otázka, která nedá hledačům pokladů spát

Vraždu hledače pokladů, která pravděpodobně souvisí s dvěma dalšími vraždami ve 40. letech, řeší Castle s Beckettovou. Hledání ztracených i vybájených pokladů zaměstnává fantazii mnohých nadšenců i v 21. století. Než zjistíte, oč šlo v seriálu, připomeňte si záhadný příběh slavné Jantarové komnaty.

Castle na zabití v úterý ve 20.15 na Prima love ukáže další případ, nad kterým zůstane rozum stát!

Zářící poklad

Více jak 200 let byla v Kateřinském paláci v Carském Selu k vidění úžasná místnost s bohatou výzdobou z jantaru – takzvaná Jantarová komnata. Roku 1716 ji od pruského krále Fridricha Viléma získal Petr Veliký. Na „komnatu“ údajně padlo čtyři a půl tuny jantaru, velmi ji obdivovala například carevna Kateřina Veliká. Komnata údajně působivě zářila a není divu, že byla označována za osmý div světa.

Shořela v Královci?

Zkázu jí však přinesla druhá světová válka a nacisté v Sovětském svazu. V Kateřinském paláci se ubytovali a komnatu za pouhé dva dny rozebrali a odeslali zpátky do Pruska – konkrétně do Královce. Tam byla také spatřena naposledy. Roku 1941 dokonce její část vystavili, později pravděpodobně skončila schovaná ve sklepeních královeckého zámku, který koncem války vyhořel. A v roce 1945 mizí také stopa jantarové komnaty.

Možná je i v Čechách

Někteří tvrdí, že komnata padla za oběť požáru v zámku, jiní zas, že komnata je stále v Královci schovaná v rozsáhlých katakombách propojených se zámeckým podzemím. Podle jiných teorií může být „Jantarová komnata“ pohřbená s vrakem lodi Wilhelm Gustloff. Loď 30. ledna 1945 torpédovala sovětská ponorka a během katastrofy zemřelo na 9000 lidí, převážně válečných uprchlíků. Dodnes leží v Baltském moři v hloubce 45 metrů poblíž polského pobřeží.

Leží v Krušných horách?

Stopy prý vedou i do Čech. Před pár lety se například mluvilo, že by mohla být ve štole poblíž Hory svaté Kateřiny na Ústecku, kde měli nacisté před koncem války narychlo ukrýt záhadné bedny, a do médií se dostala i nedaleká saská vesnice Deutschneudorf. Jiní hledači pokladů se ale zaměřují na baltské pobřeží v Litvě. I přes mnohé pokusy a teorie se však ruská vzácnost dosud neobjevila – zbyly po ní pouze dva kusy. V roce 1997 byla v Brémách objevena florentská mozaika, údajně dědictví po anonymní osobě. Později pak jistá žena z Berlína zaslala komodu, již měla zakoupit v aukci. Oba pozůstatky putovaly z Německa zpátky do Ruska. V současnosti je v Kateřinském paláci k vidění replika Jantarové komnaty vytvořená podle starých fotografií.

Další díl Castla na zabití uvidíte v úterý ve 20.15 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.