Jsou to „sběrači“ a žijí Po krk v odpadcích

Měli perfektní dům, dokud nepodlehli patologickému shromažďování věcí. Dnes využívají z pěti místnosti pouze jednu. V kuchyni mají bakterie salmonely. V podstatě žijí Po krk v odpadcích. A kvůli své chorobě ztrácí kontakt s okolím.

Prima Love odvysílá každé úterý od 20.15 dokumentární cyklus o dvou různých typech obětí, jež extrémnímu hromadění podlehly. Mají byty a domy k prasknutí přeplněné zbytečnými věcmi a jejich rodiny tím trpí. Za pomoci odborníků a terapeutů se snaží zjistit příčinu svého nutkání. Více informací naleznete v našem článku.

Uklízí jen blbec, inteligent zvládá chaos

V pracovně nás už týdny zavalují stohy papírů, o to horší je vědomí, že tenhle úklid nás bude stát dva víkendy života. Hranice mezi bordeláři a „sběrači“, jak se často označují lidé, kteří trpí kompulzivním shromažďováním věcí, je na první pohled obrovská. Na ten druhý, je ovšem tenká a nebezpečná.

Kompulzivní shromažďování můžeme získat zakódované v našich genech, ale časem ho i získat. Jak? Poměrně snadno. Stačí nechat svoje šrámy na duši neléčené. Větší trauma, přetrvávající deprese a nejistota v samu sebe může nastartovat kompulzivní, tedy nutkavé poruchy. Čtyřikrát během odchodu do práce půjdete zkontrolovat, jestli je opravdu zamčeno. Za špatný den v práci se odměníte něčím „pěkným na sebe“. A pak znovu a znovu. Za pár měsíců už si nebudete umět představit přijít domů bez něčeho nového.

Kdo jsou sběrači? Peníze a odpadky mají stejnou cenu Klasická představa takových sběračů zapadá do trojkombinace starý-bláznivý- samotář. Ano, kompulzivní shromažďování se může vyvíjet i s různými druhy demencí, často jsou tito lidé i agresivní, pokud jim chcete sebrat jejich „poklady“. Sběrači totiž věří, že majetek je jejich součástí a jeho vyřazení vnímají jako ztrátu sama sebe. Na vrcholu jejich pokladů je vždy nejdůležitější věc, ale její místo časem zaujme další důležitá věc, a tak hromada roste a roste. Přitom každá věc je stejně nepostradatelná, proto není výjimkou, když u sběračů najdete značný obnos peněz mezi odpadky. Pro sběrače mají stejnou cenu jako staré boty, které našli u popelnic.

Babička byla sběračka, budu i já? Více než 75% sběračů mají nejméně jednoho takového člena v rodině. Kompulzivní shromažďování se nedotýká pouze starších lidí, naopak. První předzvěsti choroby se ukazují už v dětství a pubertě. Přesto se extrémní typy shromažďování vyskytují u lidí nad 35 let a více. Takoví lidé většinou věří, že majetek je potřebný ke vzpomínce. V USA podléhá patologickému shromažďování až 1,2 milionu lidí.

Co můžete všechno sbírat? Kompulzivní nakupování – Přimhouříme oči nad vašimi šedesáti páry bot. Známou zkouškou toho, jak moc jste závislí nakupovat, je přestat nakupovat (oblečení, boty, kabelky) na měsíc. Dělá vám to skutečně problém? Pak byste se měla zamyslet nad tím, co si svými úlovky vlastně nahrazujete.

Kompulzivní shromažďování věcí- O této skupině jsme mluvili. Jsou to odpadky, noviny, časopisy, pohlednice, starý nábytek. Všechno na co si vzpomenete.

Patologické shromažďování zvířat – Pamatujete si na kauzu Nemotice? Chovají psi a kočky, zavírají je do opuštěných státků, nekrmí je a nechají rozmnožovat mezi sebou. Týrání zvířat zaměňují s láskou k nim.

Chcete vidět příběhy lidí, kterým shromažďování věcí vzalo život? Proč takové chorobě podlehli? Tak se dívejte na dokument Po krk v odpatcích každé úterý ve 20.15 na Primě Love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.