Jean Reno se loučí v pařížských katakombách se Zločiny nad Seinou

V pařížských katakombách je nalezena mrtvá mikrobioložka, která pracovala na obnovení bakterie plicního moru. Kdo měl zájem na její smrti? Než vyřešíte s komisařem Saint-Clairem jeho poslední případ, přečtěte si pár zajímavostí o pařížském podzemí. Stojí za pozornost, byť to není zážitek pro každého

Poslední díl Zločinů nad Seinou uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love

Hřbitovy

Úplný počátek pařížských katakomb se datuje do pozdní románské éry, kdy se na jižní straně města dolovalo kamení. Koncem 18. století začali Pařížané doly a tunely využívat jako pohřebiště, kde byly uloženy ostatky z přeplněných městských hřbitovů. Záminku tomu roku 1780 dalo i zřícení zdi oddělující takzvaný Hřbitov neviňátek, v důsledku čehož se do obytných ploch dostalo mnoho lidských ostatků – na tomto hřbitově byly údajně pohřbeny až dva miliony lidí! Byla nutná změna. A volba padla na katakomby.

V katakombách najdete i lebky, Foto: Wagner500/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Za zpěvu kněží

V katakombách se tak postupně odhadem ocitly pozůstatky až šesti milionů lidí. Do nově vysvěcených katakomb byly kosti z původních hřbitovů přenášeny v noci za zpěvu kněží – a to celých 28 let, až do roku 1814. Původně ležely kosti stylem „páté přes deváté“. V 19. století se však vedoucí důlní inspekce Louis-Étienne Héricart de Thury ujal rekonstrukce a začal v katakombách vytvářet svébytné „muzeum“. Kromě kostí zde byly umístěny i různé druhy minerálů z okolí.

Cíl aristokratů i prostých turistů

Už na počátku 19. století katakomby lidi přitahovaly a byly částečně zpřístupněny, ovšem ne každý se do nich mohl podívat – této výsady se dostalo například Napoleonovi III., Františku I. Rakouskému nebo německému kancléři Bismarckovi. V současnosti jsou přístupné zhruba 2 kilometry katakomb, kam se turisté dostanou vchodem na Place Denfert-Rochereau. A pokud tam půjdete, je dobré si vzít s sebou bundu – hluboko v podzemí se totiž teplota pohybuje kolem deseti stupňů.

Co se stalo v katakombách v seriálu Zločiny nad Seinou? Uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.