Jared Leto a McGregor – herci, jimž role feťáků nakoply kariéru

Zapeklitý případ spojený s překupníky drog řeší vyšetřovatelé v Místě činu. Obchod s drogami i tragédie lidí na nich závislých patří mezi témata, která lákají režiséry i scenáristy. Než zjistíte, oč jde v Místě činu, mrkněte dva slavné a pohledné herce, jejichž kariéru nakoply role narkomanů.

Místo Místo činu: Soukromá pomsta uvidíte ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

Kultovní Trainspotting

Hvězdné války, Amelia, Miss Potter, Kašlu na lásku nebo Velká ryba – tak v těchto filmech byl už anglický herec Ewan McGregor za velkou hvězdu. Ovšem jeho počátky jsou svázány s tvorbou, tehdy ještě též ne tak známého režiséra Dannyho Boyla, který ho po spolupráci na gangsterce Mělký hrob obsadil do hlavní role asociálního a na drogách závislého mladíka Rentona z nižší společenské vrstvy. Ze snímku se stala kultovní záležitost, která do popředí krom McGregora dostala třeba i Jonnyho Lee Millera, jehož jste mohli na Prima love vidět v roli Sherlocka, či Kelly Macdonald.

Pro detailní záběry toho, jak si Ewan „píchá“ heroin, maskéři zhotovili speciální umělou pulzující ruku, sám herec však prý chvíli koketoval i s tím, že by – pro větší důvěryhodnost postavy – drogy vyzkoušel, což naštěstí zavrhl. Sám Trainspotting byl jedním z počinů, které spustily vlnu New British Cinema. Její snímky kriticky zobrazovaly sociální realitu, ale také nepostrádaly humor. Ostatně třeba Rentonova scéna na toaletě se stala vskutku velmi slavnou.

Čirá deprese a Requiem za sen

To lze říci o přelomovém snímku režiséra Darrena Aronofského Requiem za sen. Film o mladém páru narkomanů a ženě závislé na televizních soutěžích (a později i práškách na hubnutí) ve své době vzbudil značnou pozornost a stejně jako Trainspotting se zařadil ke kultovkám, byť Requiem za sen je o poznání mrazivější. A to i díky hereckým výkonů – ostatně výrazně povzbudil kariéru tehdy devětadvacetiletého Jareda Leta. Ten je za film Requiem uznávaný filmovými fanoušky dodnes. Stejně jako za svou poslední rolí transexuála v oscarovém snímku Klub poslední naděje získal za tuto roli Oscara.

Jared Leto na letošních Oscarech. Foto: isifa.com

Postava fyzické i psychické trosky kontrastovala s jeho průzračně modrýma očima. Mimochodem, když se Leto připravoval na roli Harryho, zhubl asi 11 kilogramů a dokonce se spřátelil se skutečnými narkomany. A Aronofsky prý také požádal Jareda a též Marlona Wayanse (který ve snímku hraje jeho parťáka), aby si na 30 dnů odepřeli sex a cukr, ať poznají, jak těžké je překonat závislost.

Místo činu: Soukromá pomsta ve čtvrtek ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.