Jaká je historie seriálu Místo činu? Můžete ho sledovat už 40 let

Jaká je historie seriálu Místo činu? Můžete ho sledovat už 40 let

Komisařka Inge Lűrsen a mnozí další – asi tak lze charakterizovat hrdiny slavného německého seriálu Místo činu, jenž přináší zápletky fanouškům krimiseriálů desítky let. Nejdéle běžící německý seriál se zapsal do historie evropských televizních kriminálek, a jen málokterý fanoušek pátrání po zločincích se s ním nesetkal. Mrkněte na pár zajímavostí.

V sedmdesátých letech se objevil poprvé!

1970 – to je rok, kdy se v německé televizi objevil první díl slavné série. Jmenoval se Taxi do Lipska a divákům naservíroval vraždu hned během úvodních scén. Specifikem seriálu přitom bylo, že jednotlivými díly „přispívaly“ televize různých spolkových zemí. Nejznámější komisař však přišel až v roce 1981.

Začátky Schimanského

A byl jím legendární drsňácký Horst Schimanski v podání Götze Georgeho. Pro slavného německého herce to byla životní role a jako charismatický, byť poněkud neotesaný detektiv působil dlouhá léta. Poslední snímek Schimanski: Zločin a trest pochází z roku 2011. Mimochodem během prvního dílu, v němž se Schimanski objeví, musel Götz George sníst syrové vajíčko. Scéna se natáčela dvanáctkrát.

Ženy na scéně

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se v seriálu objevily i ženské komisařky. Zatímco v sousední Francii v podobné „profesi“ proslula například Julie Lescaut, v Místě činu figurovaly třeba komisařky Charlotte Lindholm (je ve 12 epizodách) či Eva Saalfeld (6 epizod). „Dnešní“ Inge Lűrsen v podání Sabine Postel je zatím protagonistkou pětice dílů.

Hlavně aktuálně

Mnohé (nejen) německé seriály reflektují aktuální společensko-politické problémy a Místo činu není výjimkou. Korupce, obchod s bílým masem, napjaté vztahy mezi různými etniky, ale i stíny komunistické minulosti části Německa – to všechno najdete v Místě činu.

Kritika veřejnosti

Seriál před pár lety čelil i kritice. Organizaci sdružující Romy v Německu se nelíbilo údajně stereotypní zobrazení tohoto etnika v jednom z dílů seriálu. Tvůrci se však bránili tím, že záměr byl opačný a základní myšlenka pochází dokonce od jednoho z rakouských romských spolků. Loňský díl Místo činu: Holky na odpis zas přinesl velmi chmurný příběh východoevropských dívek nucených k prostituci.

Co čeká vyšetřovatelku Inge Lűrsen tentokrát? Vyšetřování vraždy mladíka, na jehož smrti mají zřejmě podíl vyšší místa.

Místo činu: Kdo tahá za nitky ve čtvrtek ve 20.15 na Prima love.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.