Jak prosté, Watsone! Věta, kterou literární Sherlock Holmes nikdy nevyřkl!

Všechno je jinak. Nejslavnější věta Sherlocka se nikdy neobjevila v knižních příbězích. Detektiv Sherlock Holmes se dočkal tolika forem zpracování, že už ani nevíme, co je původní. Znáte ty největší změny?

Jonny Lee Miller s Lucy Liu způsobili v seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté poprask. (Příběhy moderního Sherlocka z New Yorku můžete vidět každou středu ve 21.20.) Miller v něm připomíná spíš punkera a Watson je poprvé žena! Jenže příznivci těchto aktualizací mají v ruce trumfy – třeba výčet všech proměn, které „Sherlock“ za 120 let od svého vzniku zaznamenal. Věděli jste o nich?

Co Holmes v knize nikdy nevypustil z úst?

Paradoxně svou nejslavnější větu! „Je to prosté, milý Watsone!“ si v knižních příbězích nikde nepřečtete. Sherlock sice mnohdy pronáší „Je to prosté“ a samozřejmě oslovuje svého kolegu a přítele „Milý Watsone“. Slavnou frázi však pravděpodobně poprvé použil až známý sloupkař a humorista Pelham Grenville Wodehouse v roce 1915!

Lovecká čapka jako poznávací znamení?

Nikoliv! Mýlku způsobil ilustrátor Sydney Paget, který k povídkám vycházejícím v časopisu Strand Magazine dodal v roce 1891 ilustraci se Sherlockem právě v takové čapce. Detektiv si ji nasadil, když šel šetřit případ na venkov. V poslední době se jí novější adaptace také tak trochu vyhýbají – Cumberbatch v seriálu BBC si ji poprvé nasadí až jako maskování před paparazzi a Jonny Lee Miller sází spíš na image newyorského rockera.

Sherlock jako mistr dedukce?

Ne tak úplně! V naprosté většině případů Sherlock sází na takzvanou abdukci, kdy vytváří hypotézy z poznatků o případu, které během vyšetřování nasbíral. Hypotézy průběžně zkouší a ověřuje, aby nakonec vybral tu nejlepší.

Je Sherlock Holmes nejvíc filmovanou literární postavou?

Ano i ne. Ano, pokud se budeme ptát po literárních „lidských“ postavách. V tomto případě zatím Sherlocka, jenž se „objevil“ v 226 filmech, dosud nikdo nepřekonal. Ale dáme-li šanci i paranormálním postavám, válcuje gentlemana z 221B Baker Street „Východoevropan“ Drákula s 239 zářezy na filmovém plátně i televizních obrazovkách.

A rada na závěr. Pokud se vydáte do Londýna navštívit muzeum Sherlocka Holmese, nehledejte ho na „jeho“ adrese, ale o pár domů dál. Konkrétně mezi čísly 237–241 na Baker Street. Ovšem oficiálně se muzeum „pyšní“ opravdu adresou 221B Baker Street...

Sherlock Holmes: Jak prosté uvidíte dnes ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.