Jak prosté: Madam Moriarty znovu na scéně! Poznejte ji blíž

Sherlock a Watsonová řeší únos holčičky z bohaté rodiny, které únosci zastřelili otce a za ni žádají vysoké výkupné. Záhy se ukáže, že stojí proti silné soupeřce. Sherlock totiž pozná po hlase Jamie Moriarty. Geniální kriminálnici a Sherlockovu Nemesis. Připomeňte si pár zajímavostí o této dámě.

První žena

Jamie Moriarty v seriálu Jak prosté je v kontextu „sherlockovského“ tématu a adaptací naprosto přelomovou postavou. Tvůrci seriálu si totiž troufli hned na dvě velké věci. Zaprvé postavu brilantní zločinecké mysli poprvé v historii svěřili ženě.

A herečku zvolili výborně – Natalie Dormerová má totiž na kontě role osudových žen v Tudorovcích (Anna Boleynová) či Hře o trůny (Margery Tyrellová) a role všehoschopné madam Moriarty se zhostila bravurně. Další novinkou je zásadní zásah do podoby postav sherlockovského univerza – diváci totiž na konci první série odhalili, že Sherlockova osudová žena a Irene Adlerová jsou tatáž osoba. Což je velmi silná káva.

Co je Moriarty zač?

Pravá identita madam Moriarty je tajemstvím, ale vzhledem k tomu, že v originále mluví s anglickým přízvukem, pochází možná – stejně jako Sherlock – z Velké Británie. Nicméně v období, kdy se Jamie vydávala za Irene Adlerovou, mluvila s americkým akcentem, tak je otázkou, zda to není další z rafinovaných zastíracích triků této dámy.

Ostatně už plán s identitou Adlerové, restaurátorky umění, kterým Sherlocka upoutala, provedla Jamie mistrně. Detektiv se totiž do krásné a inteligentní blondýnky zamiloval, a když Irene „zemřela“, její ztráta ho zdrtila. Moriarty, před setkáním s Sherlockem známý jen jako sériový vrah, muž a šílenec M, měl na kontě skoro 40 vražd, jejichž oběti nic nespojovalo. A nebyl odhalen, ačkoliv psal dopisy úřadům. Sherlock si přitom zpočátku myslel, že M je Sebastian Moran, kterého vinil ze smrti Adlerové, později však vyšlo najevo, že Moran byl najat právě madam Moriarty. Rozlouskne další díl tajemství života Jamie Moriarty?

Podívejte se ve středu od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.