Jak nebezpečná může být novinařina, se přesvědčíte s Místem činu

Inge Lidnström vyšetřuje vraždu novináře, která má však spojitost s jiným, starším zločinem. Prokáže svůj odhad a dopadne pachatele? Mezi nejznámější novinářky pohybující se v nebezpečných kruzích patřila Anna Politkovská. Její smrt provázelo rozhořčení i otázky, které dosud nebyly zodpovězeny.

Odvážná Anna

Novinařina patří k poněkud rizikovějším povoláním – tedy některé její oblasti. Je to už sedm let, co dva výstřely ve výtahu ukončily život slavné novinářky, aktivistky Anny Politkovské. Politkovská se proslavila svými články o situaci na Kavkaze, kritikou ruského postupu během čečenské války, ale i články o korupci v ruské politice. V roce 1999 také například zorganizovala přesun desítek seniorů z domova důchodců v ostřelovaném Grozném a zajistila jejich umístěných v různých zařízeních po celé zemi.

Tábor i otrava

Anna Politkovská. Foto: facebook.com

Roku 2001, během cesty do čečenské vesnice Chotuni, kde mělo docházet k mučení civilistů, ji zadržela ruská federální služba a odvezla do zajateckého tábora. V témže roce se také raději na čas ukryla do Vídně. Později byla přítomna i vyjednávání, když čečenští teroristé obsadili divadlo Na Dubrovce. K vyjednávání během obsazení školy v Beslanu však nedorazila. V letadle totiž byla otrávena neznámou látkou a záznamy se záhadně ztratily.

Kdo za tím stojí?

Její vražda před lety vzbudila obrovský rozruch, kritiku sklidilo liknavé vyšetřování. Pozornost vzbudilo i to, že Politkovská zemřela v den narozenin Vladimira Putina. První proces s obžalovanými z její vraždy začal až v roce 2009, ale nedopadl nijak, v prosinci 2012 byl z podílu na její vraždě odsouzený policista Dmitrij Pavljučenkov. Ten měl novinářku sledovat a informace později předat vrahům. V témže roce byla obviněna i trojice čečenských bratrů – Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudovi, jejich příbuzný – obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Proces s nimi stále trvá, kdo je však hlavním aktérem atentátu, se dosud nepotvrdilo.

Nebezpečné Rusko

Podle Výboru na ochranu novinářů je Rusko pro novináře jednou z nejnebezpečnějších zemí, a řadí se tak například po bok Mexika, zmítaného válkou drogových kartelů. V Rusku po roce 2000 přišlo o život kolem dvou desítek novinářů. Po vraždě Politkovské bylo zabito i několik jejích spolupracovníků – konkrétně advokát Stanislav Markelov, mladá novinářka Anastasija Baburová a čečenská ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová. Loni v Moskvě Anně Politkovské odhalili pamětní desku.

(-nov)

Co se stalo osudným novináři v Místě činu? Sledujte ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.