Irene Adler – osudová žena Sherlocka. Které herečky ji ztvárnily?

Ačkoliv je Holmesovi (svým způsobem) blízká právě ženská verze Watsona, a fanoušci jen čekají, kdy se ti dva dají dohromady, je tu ještě jiná žena – brilantní Irene Adler...

Dobrodužné příběhy Sherlocka Holmese: Jak prosté vídáte každou středu ve 20.15 na Prima love. Sherlock není ale tak chladný čumák, jak by se mohlo zdát. V každé verzi na něj přece čeká jeho osudová žena.

V seriálu ji ztvární známá představitelka takových žen Natalie Dormer, a je otázkou, nakolik jí bude Watson(ová) konkurovat. Kdo je Dormer a jaké další herečky Sherlockovu femme fatale ztvárnily? Zde jsou ty nejslavnější. Která se vám líbí nejvíc?

Charlotte Rampling

Dnes už sedmašedesátiletá charakterní herečka, známá třeba z filmů Neopouštěj mě, Melancholia nebo Vévodkyně, si střihla Irene Adler v adaptaci Sherlock Holmes v New Yorku. Právě tam se slavný detektiv vydal poté, co dostal echo, že jeho osudové ženě hrozí nebezpečí, a zjistil, že je jen kousek od pravdy, neboť ohrožen byl její syn, o němž Sherlock neměl ani tušení.

Charlotte Rampling

Snímek patrně nepatří k tomu nejlepšímu ze sherlockovské filmografie, nicméně herečka, která o sobě prohlašuje, že si nevybírá primárně sympatické nebo zábavné, ale spíš náročné úlohy, se může pochlubit, že si zahrála jednu z nejslavnějších femme fatale popkultury. Charlotte si minulý rok ale hlavně zahrála jednu z klíčových postav v seriálu Dexter.

Rachel McAdams

Hollywoodská kráska Rachel McAdams ztvárnila Irene Adler přímo na stříbrném plátně, a to v obou adaptacích z let 2009 a 2011. Solidně pobláznila – i pikantně přelstila – Sherlocka v podání Roberta Downeyho Jr. a postavě Irene tentokrát vtiskla podobu dračice s tváří roztomilé slečny.

Rachel McAdmas společně s Robertem Downeym Jr.

Rachel McAdams proslavila role v romantickém snímku Zápisník jedné lásky, kde byl jejím partnerem další sexy herec Ryan Gosling, později Nesvatbovi, Zakletý v čase, Půlnoc v Paříži, Noční let či Lásky čas.

Lara Pulver

Irene v podání Lary Pulver

Mrazivě sexy. Asi nejtrefnější charakteristika Irene Adler v britské minisérii BBC Sherlock. Adler v podání Britky Lary Pulver má k roztomilosti daleko – je totiž (mimo jiné) prominentní dominou. A nepohodlnou osobou dokonce i pro britskou královskou rodinu, neb její kontakty zasahují vskutku do kruhů nejvyšších.

První výraznou rolí Pulver byla role v seriálu HBO True Blood: Pravá krev, objevila se i v seriálu Skins a v poslední době i jako jedna z postav seriálu Da Vinci´s Demons. Pulver se kromě hraní věnuje i tanci a zpěvu, studovala na prestižní londýnské škole Doreen Bird College of Performing Art. Za roli v muzikálu Paradise pak získala nominaci na cenu Laurence Oliviera.

Ale pozor – ve třetí sérii Sherlocka, jež BBC plánuje na leden, se údajně neukáže.

Natalie Dormer

Ač si na Irene Adler v podání Natalie Dormer musíte ještě v seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté nějaký ten díl počkat, je mnohým asi jasné, že Natalie Dormer má pro role osudových žen talent s velkým T. Proč?

Irene je fatální žena pro Sherlocka

Protože si jich ještě před třicítkou pár střihla a s jednou dokonce u diváků „srostla“ natolik, že se o herečce občas mluví jako o „Anně Boleynové.“ Seriál Tudorovci a role chytré druhé manželky Jindřicha VIII. s tragickým osudem znamenala jednoznačný přelom v její kariéře. Pak už čekaly další významné televizní projekty a role – mrtvá Sarah ve fantasy seriálu Fades, Margaery v kultovní historické fantasy Hra o trůny. Dormer má prostě charisma a nezbývá, než se těšit na tři epizody, jež jsou jí v první řadě vyhrazeny.

Nezapomeňte se dívat na Sherlocka Holmese: jak prosté ve středu na Prima love. Přesně ve 20.15!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.