Honí vás mlsná a hubnete do plavek? Dejte si pudink běžců!

Chia semínka už zažila svůj boom a stále se drží na vrcholu jako jedna ze superpotravin. Pokud potřebujete shodit a zároveň si nedovedete představit život bez sladkého, pudink z chia semínek vás jistojistě zachrání od inzulinového šoku.

Semínka běžců

Proč se ale říká chia semínkům, která už zakotvily v kuchyni každé fitness nadšenkyně nebo minimálně ženy, která hubne, jídlo běžců? Chia semínka znali už starověcí Aztékové, jejich síla vychází hlavně z toho, že dokážou nabobtnat cca do pětkrát větší velikosti. A proto hydrofilní vlastnosti semínek šalvěje hispánské předcházejí dehydrataci organismu. Semínka skvěle vyživují a dodávájí tělu rovnoměrně tekutiny nezbytné při zvýšené aktivitě. Jsou zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Chia semínka jsou tak vhodná pro sportovce, kteří se zaměřují na dlouhodobější výkony a potřebují energii uvolňovat postupně, to jsou třeba běžci, vysokohorští turisté atd.

Chia semínka jsou výborně variabilní do různých jídel, takže se nemusíte bát, že byste je nevyužili. A pokud toužíte po něčem sladkém, i když vás zrovna škrtí kalhoty, je kombinace chia semínek a jiných ingrediencí perfektní alternativou, jak si zdravě zamlsat.

Máme pro vás recept, který by vás měl zachránit během záchvatů chutí na sladké:

Čokoládový pudink s malinami a chia semínky (a jiné recepty najdete v novém časopisu Prima Fresh)

Dezert, který tak souzní se současnými zdravotními tendencemi, že by měl být na lékařský předpis. Ale my vám na něj rádi dáme recept!

2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

5 lžic chia semínek

500 ml kokosového nebo jiného rostlinného mléka

6 velkých čtverečků tmavé čokolády + nastrouhaná čokoláda na ozdobu

½ hrnku čerstvých malin + několik na ozdobu

Chia semínka; foto: All

1. V malém kastrůlku rozehřejte čokoládu (získáte asi 2 lžíce). Vlijte polovinu rostlinného mléka a promíchejte, až se spojí s čokoládou. Vypněte plamen a mléko nechte dojít do pokojové teploty.

2. Zbylé mléko rozmixujte s malinami. Vlijte do velké sklenice a přidejte 3 lžíce chia semínek. Dobře promíchejte, aby byla semínka pokrytá. Sklenici uzavřete a semínka dejte do ledničky.

3. Až čokoládové mléko vychladne, vlijte ho do sklenice, vsypte do něj zbylá chia semínka, dobře promíchejte, sklenici uzavřete a dejte nejméně na 8 hodin do ledničky.

4. Než dezert sestavíte, podívejte se, jestli chia semínka v čokoládovém mléce příliš nenabobtnala. Pokud ano, přidejte jednu nebo dvě lžíce rostlinného mléka.

5. Do dvou sklenic rozdělte nejprve čokoládové mléko se semínky a pak malinovou směs. Navrch nastrouhejte zbylou čokoládu a posypte zbylými malinami.

Prima FRESH léto 2016; foto: All

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!

V dalším čísle Prima Fresh vás čekají recepty na celé léto. A grilování patří rozhodně k létu jako moře a plavky. Stejně tak se naučíte, co všechno se dá zavařovat a nakládat. A jedno velké téma vás také nemine – cuketa na všechny způsoby!

Léto na zahradě s Prima FRESH; foto: archiv Prima FRESH

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.