Francouzští drsňáci filmového plátna

Ženám lámali srdce, protivníkům vazy. Země galského kohouta je rodištěm představitelů mnoha slavných drsňáků. Jedním z nich je i hvězda Zločinu nad Seinou Jean Reno, parta francouzských drsných hochů je však výrazně širší. Tady je pár nejznámějších.

Další díl Zločinů nad Seinou uvidíte už ve středu od 20:15 na Prima love.

Alain Delon

Chlápek bez peněz, který vzal zavděk každou prací – tak to bylo v 50. letech s Alainem Delonem poté, co se vrátil z indočínské války. Bylo mu 21 a jen náhodou se seznámil s herečkou, s níž vyrazil na filmový festival v Cannes. Tam ho oslovil lovec talentů a Alainovi se pomalu začala otvírat hvězdná kariéra. Už v roce 1958 se objevil ve filmu Kristýna, po boku tehdy velmi slavné Romy Schneider. Dokonce se zasnoubili, ale když prasklo, že zpěvák zplodil syna se zpěvačkou Nico, bylo po svatbě.

Alain Deloin. Foto: archiv

Zářezy v herecké kariéře však Delonovi přibývaly a v 70. letech se jako protagonista objevil v akčních filmech – ať už šlo o dobrodružnou roli legendárního Zorra, nebo snímky Smrt darebáka, Tři muži na zabití či Povídka o policajtovi. Nevyhnul se ani katastrofickému filmu – počátkem 80. let účinkoval ve snímku Letiště. Mimochodem k Delonovi se váže i jeden skandál. V roce 1968 byl jeden z jeho bodyguardů nalezen s prostřelenou hlavou. Obviněn byl Delonův přítel Francois Marcantoni a známý herec i s manželkou Nathalií byli vyslýcháni. Případ se však nakonec nikdy nevyřešil.

Vincent Cassel

Vincent Cassel si zahrál po boku Jeana Reno v Purpurových řekách. Foto: archiv

Veřejný nepřítel č.1 – to je jeden z nejzářivějších bodů v kariéře francouzského herce Vicenta Cassela. Ve dvoudílném biografickém počinu ztvárnil jednoho z nejobávanějších a také nejslavnějších francouzských zločinců Jacquese Mesrina, který terorizoval zemi galského kohouta v 60. a 70. letech. Ušatý fešák a donedávna manžel italské krásky Monicy Bellucci má však na kontě i řadu jiných rolí. Můžete si ho pamatovat třeba jako vyšetřovatele z Purpurových řek a také jako chlápka mstícího se za brutální znásilnění své přítelkyně v syrovém dramatu Zvrácení. Mimochodem právě s Jeanem Reno ze Zločinů nad Seinou se má Cassel objevit v remaku legendárního Fantomase. Předběžně je premiéra stanovena na příští rok.

Jean-Paul Belmondo

Trochu cynický, kousavý drsňák v kriminálních komediích – to je asi nejtypičtější postava, kterou pro diváky představuje Jean-Paul Belmondo. Známý herec se objevil v řadě akčních komedií i thrillerů, mezi nejslavnější patří třeba Strach nad městem, Muž z Acapulca, Lovec hlav, Profesionál nebo Eso es. V posledně jmenovaném Belmondo hraje francouzského boxera, který se roku 1936 zúčastní olympiády v Německu a v ringu si to rozdá s německými protivníky. Tam Belmondo uplatnil jednu ze svých nefilmových lásek – box. Mimochodem byl známý i tím, že se v nebezpečných scénách nenechával zastupovat kaskadéry. Slušné.

Zločiny nad Seinou uvidíte ve středu ve 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.