Seriály a filmy

30. července 2014 22:00

Petra Kloidová

Fleminga k objevu penicilinu dovedla náhoda, na uvedení do praxe čekal roky

Útok na majitele farmaceutické firmy řeší komisařka Charlotte Lindströmová. Stály za ním práce ve farmacii, nebo osobní nenávist? Než to zjistíte, seznamte se s okolnostmi vzniku jednoho z nejdůležitějších léků světa – penicilinu. I s lidmi, kteří se na jeho objevení i rozšíření podíleli.

Místo činu: Návrat domů uvidíte ve čtvrtek ve 20:15 na Prima love.

Z farmy k medicíně

První osoba spojená s objevením penicilinu je skotský lékař Alexander Fleming. Flemingova cesta k medicíně byla poměrně pozoruhodná – narodil se jako předposlední ze sedmi dětí statkáře v roce 1881, k zemědělství však nesměřoval. Byl dobrý student, a když náhodou zdědil 250 liber po strýčkovi, investoval je na radu bratra do studií medicíny, což se vyplatilo. V roce 1908 ji totiž velice úspěšně ukončil.

Neuklizené misky

Poměrně brzy se stal respektovaným lékařem v nemocnici Saint Mary. A právě tam v roce 1928 došlo k objevení léčivého účinku penicilinu. Říká se, že bakteriolog Fleming nechal při výzkumu takzvané Petriho misky s kultivujícími se bakteriemi odkryté a odjel na dovolenou. Když se vrátil, zjistil, že misky napadla plíseň, kolem níž se v nemnoží bakterie.

Některé léky za volant nepatří! Foto: thinkstock.com

Objev ho zaujal, jeho přítel mu později danou plíseň i pojmenoval. Byla to Penicillium Notatum. Fleming začal penicilín množit, nepodařilo se mu ho však zcela izolovat, což bylo k využití v medicíně třeba, navíc o něj odborná veřejnost neměla moc zájem.

Nelehká cesta

„Vyčistit“ penicilin se podařilo až o 12 let později týmu oxfordských chemiků pod vedením Ernsta Borise Chaina a Howarda Waltera Floreyho. V roce 1941 byl lék, antibiotikum, poprvé podán člověku, který trpěl septikémií. Ulevil mu, ale pacient nakonec zemřel, protože léku nebylo dostatek. Později Florey však musel domluvit výrobu léku v USA, protože britské firmy se do toho zpočátku příliš nehrnuly. Pak však o novém léku napsal New York Times, začal být medializován, prosazován, a již v roce 1943 lék putoval do armády na léčení zraněných vojáků. Krátce po válce dostali Chain, Fleming a Florey „za penicilin“ Nobelovu cenu. Je asi nemožné jen odhadnout, kolika lidem jejich objev zachránil život.

Místo činu: Návrat domů ve čtvrtek ve 20:15 na Prima love.

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.