Filmové hvězdy, které zavraždili. Kontroverzní režisér i hvězda Rebela bez příčiny

Smrt svého oblíbeného herce řeší Castle. Bývalého akčního hrdinu zavraždili u divadla. Než zjistíte, zda za tím byla profese nebo něco úplně jiného, přečtěte si o dvojici hvězd spjatých s filmem, jejichž život také skončil vraždou. Nejslavnější filmy, na nichž se podíleli, patří ke klasikám.

Hororový konec života filmové legendy

Doslova hororový byl konec života jedné z legend filmu – Piera Paola Pasoliniho. Italského režiséra, spisovatele, scenáristu, novináře a provokatéra našli 2. listopadu 1975 ubitého v pobřežním městě Ostia. Odhalení předcházelo zatčení sedmnáctiletého Giusseppeho Pelosiho, který nedaleko Říma zběsile řídil režisérovo auto. Pelosi se dal na útěk a byl zatčen – režisérovo tělo našli v Ostii brzy nato. Pasolini byl několikrát přejet autem, bit železnou tyčí a nakonec někdo jeho tělo částečně spálil. To, že by měl něco takového způsobit jeden vrah, vzbuzovalo pochyby. Nicméně Pelosi v tehdejší výpovědi uvedl, že režiséra zabil sám poté, co na něj Pasolini zaútočil.

Mladík si odseděl ve vězení 8 let, před 10 lety však způsobil nečekaný rozruch – změnil totiž výpověď. Pelosi uvedl, že režiséra zabilo několik mužů, kteří mladíka pod pohrůžkami donutili vzít zločin na sebe. Pelosimu prý vyhrožovali například likvidací jeho příbuzných. Také Pasolini čelil před svou smrtí výhružkám od extremistických organizací, nedávné testy navíc na Pasoliniho oděvu odhalily DNA nejméně tří dalších osob.

Spoluhráč Jamese Deana

Johna Plato Crawforda si v legendárním snímku Rebel bez příčiny zahrál počátkem 50. let americký herec Sal Mineo. Role Plata mu vynesla nominaci na Oscara a několik let velké slávy. Vidět jste ho mohli, opět po Deanově boku, třeba ve westernu Gigant nebo dramatech Někdo tam nahoře mě má rád a válečném Exodu – v obou případech si tu zahrál s megastar Paulem Newmanem.

Koncem 50. let si Mineo vyzkoušel i krátkou kariéru rock´n´rollového zpěváka, v polovině 60. let však začala jeho filmová sláva upadat – svou poslední filmovou roli si v roce 1971 střihl v Útěku z planety opic. V roce 1975 se v San Franciscu vrátil k divadlu a byl ubodán, když se 12. února 1976 vracel z divadelní zkoušky.

Vražda vyvolala velký ohlas a rozjela se kolem ní spousta konspirací, nakonec za ni však byl odsouzen 17letý narkoman a tulák Lionel Ray Williams. Údajně mu šlo jen o peníz a vůbec nevěděl, koho zabíjí. V roce 1979 ho za vraždu Minea a též řadu vloupaček odsoudili k 57 letům vězení. Počátkem 90. let byl krátce podmíněně propuštěn, nicméně brzy poté se do cely vrátil zpátky…

Mimochodem, vedle hereckých a pěveckých aktivit se Mineo v roce 1962 stal modelem pro obraz Harolda Stevensona The New Adam. Nahaté impozantní dílko, aktuálně součást stálé sbírky The Solomon R. Guggenheim Museum v New Yorku, patří k nejlepším americkým aktům.

Castla na zabití uvidíte v úterý ve 20.15 na Prima love!

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.