Seriály a filmy

23. července 2014 22:00

Petra Kloidová

Dopisy od Jacka Rozparovače a dalších. Ty byste dostat nechtěli

Divný balík obdrží komisařka Lindströmová. Tyčinku, pohled z městečka Nordseil a varování před vraždou. Tyčinka je otrávená a komisařka jede do městečka.Tušení neklamalo, právě se tam přiotrávil člověk. Co se stalo? Než to zjistíte, mrkněte na dopisy, které se neblaze zapsaly do historie.

Místo činu: Slunce a stín uvidíte už ve čtvrtek od 20:15 na Prima Love

Divný balík obdrží komisařka Lindströmová. Tyčinku, pohled z městečka Nordseil a varování před vraždou. Tyčinka je otrávená a komisařka jede do městečka. Tušení neklamalo, právě se tam přiotrávil člověk. Co se stalo? Než to zjistíte, mrkněte na dopisy, které se neblaze zapsaly do historie kriminalistiky.

Dopisy od Jacka

V roce 1888 londýnskými ulicemi obcházel Jack Rozparovač a vraždil prostitutky. V průběhu vyšetřování chodily do novin a na policii dopisy od lidí, kteří se hlásili k vraždám (byť si samozřejmě dávali pozor, aby se neprozradili). Ačkoliv většinou se jednalo o podvrhy u některých je možné, že je psal opravdu sám „Jack“. Mimochodem k dopisu „Z pekla“ (podle kterého zřejmě později svůj komiks pojmenoval Alan Moore a následně vznikl i stejnojmenný film) byla přiložena polovina lidské ledviny, naložená v lihu. Vskutku děsivá pošta.

Kryptogramy Zodiaca

Koncem 60. let otřásla okolím San Francisca série chladnokrevných vražd. V srpnu 1969 přišly do tří bulvárních deníků v San Franciscu dopisy s detailním popisem vražd, zašifrovanou zprávou a příkazem, že je novináři musí otisknout, jinak brzy zavraždí tucet lidí. Dopisy byly otištěny a spustila se série dopisů se šiframi, popisy vražd a v jednom z případů i kouskem košile oběti. Šifry z prvních otištěných dopisů rozluštil obyčejný manželský pár - Zodiac v nich popisoval svou motivaci k vraždám. V některých dopisech se Zodiac také vysmíval policii. Některé kryptogramy, které byly zveřejněny se dosud nerozluštily. I přes to, že vrah (byť v některých případech panuje názor, že se jednalo o napodobitele) čile komunikoval s médii a policií, nebyl nikdy dopaden. A vraždy se tak zařadily k jedněm z nejtajemnějších nevyřešených případů světa.

Antraxové šílenství

Září 2001. Celým světem zrovna otřásl atentát na „dvojčata“, když týden po útoku přišly do několika amerických médií obálky s bílým práškem - smrtící infekcí antrax. První série útoků si vyžádala jednu oběť, zemřel redaktor Robert Stevens. Další vlna přišla v říjnu, kdy byly odeslány i smrtící obálky i dvěma senátorům. Celkem zemřelo pět lidí. Původně se předpokládalo, kvůli protiamerickým a protiizraelským vzkazům v dopisech a odkazech na Alláha, že se jedná o útok radikálních islamistů. Později se ale vyšetřovatelé začali klonit k názoru, že obálky posílá Američan. Načež zjistili, že antrax pocházel z laboratoře americké armády. Pár let po útocích se zaměřili na kapacitu v problematice antraxu Bruce Edwardse Ivinse. A v roce 2008 páchá Ivins sebevraždu. Ačkoliv se původně předpokládalo, že za útoky stojí právě tento biochemik, v roce 2011 byly Ivinsova vina i výsledky vyšetřovány FBI zpochybněny. Kolem případu se vyrojily různé konspirační teorie - například to, že antraxové útoky iniciovala sama americká vláda.

Místo činu: Slunce a stín uvidíte ve čtvrtek od 20:15 na Prima Love

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.