Dokument na Love: Jak žijí siamská dvojčata?

Jaké to je pro matku a celou rodinu, když se narodí siamská dvojčata? To uvidíte v unikátním dokumentu na Prima love. Dve holčičky budou bojovat o život, léčení je o to nebezpečnější, že jsou srostlé hlavami...

Dvojčata srostlá ve stejných partiích těla se nazávají siamská. Thajsko, kdysi Siam, dao světu totiž nejen siamské kočky. Označení takových dvojčat se začalo používat od chvíle, kdy se v roce 1811 narodili v Siamu chlapci srostlí hrudníkem k sobě. O jejich specifičnosti se díky novinám dozvěděl už tenkrát celý svět...

Statistiky a životy siamských dvojčat

Statistiky říkají, že jedna siamská dvojčata připadají na každých asi 50 tisíc porodů. Z těchto čísel se většina nerodí živá. Přibližně polovina ze živě narozených párů dvojčat umírá záhy po porodu.

Srůst těl se může vyskytnout v oblasti hlavy, dolní části zad nebo hrudníku. Dvojčata můžou mít společný krevní oběh a v některých případech dvojčata navzájem sdílejí životně důležité funkce. Poprvé se podařilo siamská dvojčata úspěšně oddělit roku 1952 ve Spojených státech amerických, přesto jsou tyto operace velice náročné a rizikové, jak uvidíte i ve čtvrtečním dokumentu na Prima love.

Život se siamskými dvojčaty

Mary Nolanová se v šestém měsíci dozvěděla překvapivou zprávu. Čeká dvojčata a ještě k tomu srostlá k sobě hlavami. Mary a Shaun se navzdory doporučení lékařů rozhodli těhotenství nepřerušit, sami už mají tři chlapce. Holčičky mají jen jednu ledvinu a společný močový měchýř. Mozek jedné holčičky utlačuje mozek druhé. Rodiče jim chtěli dát šanci, netroufli si rozhodnout o jejich zabití.

Děti śe narodili císařským řezem v jedné z nejlepších nemocnic v Brisbane. Počítá se s předáním novorozeňat na oddělení intenzivní péče. Jedné z dívek zničeho nic stoupne tlak. Přichází největší problém u siamských dvojčat. Není ji možné léčit, protože by léčiva působila i na druhou dívenku…

Jak jejich boj o život dopadne? Vyřeší tento případ nějak lékaři? Jak se k tomu postaví celá rodina siamských dvojčat? To uvidíte na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.