Chytré ženy v seriálech. To je Kůstka, Scullyová nebo Watson(ová)

Smart is the new sexy. Tak lze charakterizovat nejen boom mírně asociálních, ovšem o to inteligentnějších filmových či seriálových hrdinů od Sheldona po Sherlocka, ale i o něco dlouhodobější popularitu intelektuálek ve filmech i seriálech.

Protože k dopadení vrahů vám víc než podpatky a růž pomůže vzdělání a mozek. A pokud máte ještě talent k pronášení vtipně kousavých poznámek – tím lépe. Mrkněte na několik slavných chytrých hlav populárních seriálů.

Legendární Dana Scullyová

Hlavní ženská postava z kultovního seriálu Akta X se nesmazatelně zapsala do světa sci-fi, krimi i popkultury vůbec. Zvláštní agentka FBI, skeptická parťačka Foxe Muldera, má titul z přírodních věd i medicíny, chladný, logický úsudek a ve dvojici jednoznačně zastává pozici toho „racionálnějšího“ (nic proti Mulderovi). Je známé i to, že inspiraci při psaní postavy Scullyové měli tvůrci v další slavné chytré hrdince – Clarice Starlingové z Mlčení jehňátek. A perlička na závěr – studio chtělo Scullyovou jako plavovlasou sexbombu, ale autoři si prosadili, že Gillian Anderson se pro roli hodí víc. A dobře udělali. Akta X můžete vidět každé úterý na Prima COOL.

Dámy Rizzoliová a Islesová

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně

Že na pitevně vše končí? Naopak, teprve začíná! Alespoň v seriálu Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně určitě. A chytré holky jsou tu hned dvě. Maura Dorothea Islesová aneb „královna mrtvých“ je patoložka, která často spolupracuje s oddělením vražd, a Jane Rizzoliová, jež zde působí jako policistka. Isles je chodící encyklopedie a skvělá odbornice, Rizzoliová nadaná a bystrá vyšetřovatelka – dohromady tvoří prakticky neporazitelný tým. Nejen bostonští zločinci, třeste se.

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně můžete každý čtvrtek shlédnout na Primě ve 22.30

Adlerová/Watsonová

Lucy Liu ukázala, že na takovou roli má. Foto: archiv Prima

Kdo je společně s Moriartym největší výzvou pro geniálního Sherlocka Holmese? Neméně chytrá Irene Adlerová. Femme fatale mnoha podob, vždy však, nejen pro Sherlocka, neodolatelná. Proplouvá literaturou i filmovými a televizními zpracováními desítky let a ztvárnily ji mnohé herečky. Nejnověji pak – v americké adaptaci sherlockovských příběhů Sherlock Holmes: Jak prosté – Natalie Dormer. A právě tento seriál, který můžete premiérově vidět každou středu na Prima love, vyrukoval i s další brilantní ženskou (proti)hráčkou, lékařkou Joan Watson (ano, variantou doktora Watsona) v podání Lucy Liu.

Temperance Kůstka Brennanová

Kůstka

Hned třemi doktoráty – z antropologie, forenzní antropologie a kineziologie se může pyšnit Temperance „Kůstka“ Brennanová, hlavní hrdinka seriálu Sběratelé kostí. Brennanová, proslulá svými kousavými průpovídkami, spolupracuje s agentem FBI Seeleyem Boothem a týmem různě profilovaných specialistů a specialistek. Předlohu má ve stejnojmenné postavě z knih spisovatelky, antropoložky a jedné ze scenáristek seriálu Kathy Reichs. Seriálová Temperance je však například oproti knižní hrdince výrazně mladší.

Sběratele kostí uvidíte každé úterý od 20.10 na Prima love!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.