Seriály a filmy

22. července 2013 18:00

Petra Kloidová

Chirurgové slaví narozeniny. Kdo je vlastně Cristina?

Chladná a bez emocí. Mladá doktorka Cristina Young nás dostala svými ironickými poznámkami. Ale jaká je vlastně její představitelka, herečka Sandra Oh, která 20. června oslavila narozeniny?

Cristina je ostrá jako nabroušený nůž a sarkastická, jak jen člověk může být. Je tak trochu studený čumák, přestože si s Meredith padnou už od prvního dne na stáži v nemocnici do oka. Cristina miluje všechno přesné a bez emocí. Je Sandra Oh také taková?

Dalo by se říci, že Sandra a Cristina mají něco společného. Přestože Cristina v Chirurzích pochází z židovské rodiny, nebrání jí to být ateistkou jako hrom. I Sandra, ačkoliv má velmi silné křesťanské zázemí, se hlásí spíše k ateismu.

Baletka, nebo doktorka?

Sandra Oh se narodila před čtyřiceti dvěma lety. Nepochází ze Spojených států, ale narodila se na předměstí Ottawy zvaném Nepean do rodiny jihokorejských imigrantů, kteří do Kanady přišli začátkem šedesátých let. Její otec je podnikatel a matka pracuje jako biochemička. Má dva sourozence. Už v útlém dětství byla Sandra velice ctižádostivá, začala baletit a zajímat se o hraní. Dokonce už v deseti letech se objevila v jedné z hlavních rolí v muzikálu The Canada Goose.

Konec baletu a nový začátek bez financí

Na střední škole se věnovala i ekologii, ale to neznamenalo, že balet pověsila na hřebík. Jen ji neustále dobíhalo poznání, které sama nemohla přehlédnout. V koutku duše věděla, že z ní nikdy nebude nadprůměrná baletka a tanečnice, která by vyprodávala sály, a proto se začala plně věnovat herecké kariéře. Postupovala malými krůčky, které jí nakonec přinesly velký úspěch. Tenkrát to prostě znamenalo jen chodit na hodiny herectví a ztvárnit ve školních představeních pár rolí. Přestože dostala stipendium na prestižní univerzitě, odmítla ho a místo toho šla studovat herectví do Montrealu.

Studia si však musela pokrýt ze svého – matka s otcem ji odmítli financovat. Rodičům nakonec slíbila, že zkusí pár let hrát, a kdyby to nevyšlo, vrátí se do školy. Jak vidíte, její životní risk se vyplatil. Nejen díky roli Cristiny Young.

V Kanadě ji snad nejvíce proslavila hlavní role ve filmu Double Happiness, za kterou si odnesla prestižní Genie Award, v Americe na sebe pak upozornila především filmem Pod toskánským sluncem a Bokovka. Roli v oscarovém snímku tak považuje za svou nejdůležitější...

Cristina Young sbírá jednu cenu za druhou

Herecké ocenění si ale odnesla i za roli naprosto jinou. Překvapivě dostala Zlatý glóbus právě za ztvárnění Cristiny Young, a pak také SAG Award a spoustu dalších cen. Cristina jí dokonce vynesla i pět nominací na cenu Emmy. Zajímavé je, že o této postavě zprvu vůbec neuvažovala, snažila se získat roli Mirandy Bailey.

Sandra se po pěti letech známosti vdala za filmaře Alexandra Paynema. Jejich vztah nevyšel, a ona se v roce 2007 seznámila a začala se vídat s hudebníkem Andrew Feathersonem.

Slavný seriál Chirurgové můžete sledovat v úterý ve 23.25!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.