Castle řeší dětské narkomany. Slavná narkomanka ze Stanice Zoo vydala další knihu

Kůstka s Boothem řeší smrt patnáctiletého chlapce, v jehož těle jsou nalezeny drogy. Příčina smrti však byla udušení. Teenageři spjatí s drogami jsou ožehavé téma. Před 36 lety čtenáře šokovala kniha My děti ze stanice Zoo popisující život náctileté narkomanky Christiane F. Ta vydala novou knihu.

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21.20 na Prima love.

Třináctiletá feťačka

Když v roce 1978 vyšla kniha My děti ze stanice ZOO, byl z toho poprask. Šestnáctiletá narkomanka Christiane F. v ní totiž popisovala realitu fetujících teenagerů v Západním Berlíně a na povrch vyplula realita – špína a nuda berlínského sídliště Gropiussstadt, ideálního prostředí "pro první šlehnutí".

Christiane, na kterou novináři Kai Hermann a Horst Rieck narazili náhodou při procesu, kde figurovala jako svědek, se v té době prostituovala, popisovala, jak si jako dítě z dysfunkční rodiny dala ve 12 první hašiš a velice brzy skončila u heroinu. Christiane během dva měsíce trvajícího setkání popisovala tragické osudy svých, i mladších, "kamarádů", vztah s též závislým Detlevem i vlastní neúspěšné pokusy o návrat do normálního života. Knížka, vlastně spíš sled reportážních příběhů, se stala kultovním i odstrašujícím bestsellerem v jednom. A tehdy se zdálo, že mladičké Christiane svitla i naděje na "uzdravení".

My děti ze stanice Zoo. Foto: archiv Prima

Šance pro Christiane

U dalších vydání knihy už čtenáři věděli, že Christiane Felscherinow se z drog po vypovězení svého příběhu nedostala a heroin se stal jejím mnohaletým společníkem, byť například její někdejší přítel a milenec Detlev drogám nakonec unikl a v současnosti je to "čistý" táta od rodiny. Christiane se v tom plácala dál a na veřejnost jen sem tam prosákly zprávy o tom, že porodila syna, je dočasně "čistá", či spadla do heroinu znovu. A loni přišla pozoruhodná zpráva – vychází nová kniha popisující život Christiane. Jednapadesátiletá žena v ní popisuje svůj další, poměrně dobrodružný osud.

Z USA do Řecka

V 80. letech Christiane s Alexandrem Hackem z kapely Einstürzende Neubauten natočila dvě alba pod pseudonymem Sentimentale Jugend. Objevila se také v německém filmu Decoder, v němž si zahrál i slavný William Burroughs. Ostatně někdy bývá Christiane nazývána "prominentní feťačkou", neboť úspěch knihy jí přinesl peníze, což však znamenalo i lehčí opakované návraty do drogového světa. V 80. letech nějaký čas žila v Curychu s rodinou vydavatelů a potkala se s dalšími známými osobnostmi – například spisovatelkou Patricií Highsmith či Patrickem Süskindem, kterého proslavil román Parfém: Příběh vraha. V 90. letech žila také v USA, kde za držení drog skončila ve vězení, a šest let bydlela v Řecku, což později označila za nejšťastnější období svého života.

V roce 1996 porodila syna, který jí byl v roce 2008 na čas odebrán a nyní žije v pěstounské péči. Pozoruhodné je, že v současnosti dvaapadesátiletá Christiane na dlouholetou narkomanku vypadá překvapivě "dobře". Její tělo však sužují těžké zdravotní problémy – trpí hepatitidou typu C. A její současné drogy? Marihuana a alkohol. Aspoň podle jejího tvrzení. Mimochodem, kniha se dočkala i filmového zpracování. V roce 1981 ho natočil režisér Uli Edel a Christiane v něm hraje Natja Brunckhorst.

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21.20 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.