Výročí Agathy Christie: Autorka zmizela za podivných okolností a nikdy se nevyřešilo, proč

Před 130 lety se narodila nejslavnější autorka detektivních románů, britská spisovatelka Agatha Christie. Podobně jako životy jejích knižních hrdinů často obestírá tajemno, i ten spisovatelčin provázela jedna velká záhada. Případ zmizení Agathy Christie dodnes postrádá jasné vysvětlení!

Detektivní případ spisovatelky přezdívané „první dáma záhad“ napsal sám život.

Na sklonku roku 1926, přesně 3. prosince, nasedla fenomenální autorka detektivních a krimirománů do svého vozu a odjela z domu. Záhy byla rozpoutána rozsáhlá pátrací akce. Agatha Christie zmizela, nikomu se neozvala, nikdo o ní neslyšel.

Po spisovatelce pátrala letadla i spiritisté

Poté, co byla prohlášena za nezvěstnou, vynořily se o jejím zmizení nejrůznější divoké teorie. Fantazii veřejnosti i samotných detektivů ještě více vybudilo nalezení spisovatelčina opuštěného auta. Spekulovalo se například, zda se Christie neutopila v nedalekém jezeře nebo se nestala obětí vraždy.

Vážným podezřelým se stává i spisovatelčin záletný manžel Archie.

Do pátrání po uznávané spisovatelce bylo nasazeno přes tisíc policistů, k akci se připojilo 1 500 dobrovolníků i několik letadel. Případu se dokonce chopil i další slavný detektivní spisovatel Arthur Conan Doyle, který měl hledat odpověď na spirituální seanci.

Nic nevím, tvrdila Agatha Christie

Rozuzlení záhadného případu přišlo o dlouhých jedenáct dní později, 14. prosince roku 1926. Ovšem jen částečné.

Christie našli v hotelu ve městě Harrogate, kde byla zapsána pod falešným jménem Theresa Neele. Autorka přitom rozhodně nebyla zabarikádovaná v hotelovém pokoji – naopak si celkem užívala života. Vůbec prý však nevěděla, proč odjela z domova, aniž by na to upozornila ostatní. Nikdy ani neřekla, co přesně se během jejího zmizení dělo.

Za povšimnutí určitě stojí fakt, že Neele bylo příjmení milenky jejího manžela. Kvůli této ženě dokonce požádal o rozvod s Agathou. Právě rozpad manželství mohl podle některých spekulací stát za celým tajemným dobrodružstvím.

Lékaři se kloní k psychickému zkratu

Agatha Christie tenkrát podstoupila i lékařská vyšetření. Odborníci u ní kromě stresu z četných manželových záletů diagnostikovali amnézii. Mluvilo se i o tom, že možný psychický zkrat zapříčinilo přepracování a úmrtí spisovatelčiny matky.

Některé dobové zprávy přinášejí také obvinění, že pokroková Christie chtěla tímto „trikem“ podpořit prodejnost svých knih či jen zoufale bojovala o návrat manžela.

Christie se po události brzy zotavila, v roce 1928 dala vale nevěrnému manželovi, začala znovu psát a později se podruhé vdala. Záhadu svého „zmizení“ však nikdy nevysvětlila, pominula ji i ve své autobiografii.

Filmová představa o zmizení

Zmizení Agathy Christie nedalo spát filmařům, kteří se pouhé tři roky po úmrtí spisovatelky (1976) pokusili o ztvárnění celého případu. Ve snímku nazvaném Agatha jeho tvůrci vyprávějí příběh, „který se mohl i nemusel stát“. Slavnou spisovatelku v něm hraje Vanessa Redgrave. Roli jejího nevěrného muže ztvárnil Dustin Hoffman.

Přečtěte si také: Z názvu slavné detektivky Agathy Christie mizí ve Francii černoušci!

Agatha Christie (15. 9. 1890 – 12. 1. 1976)

  • Je celosvětově nejznámější spisovatelkou detektivních příběhů a nejlépe prodávanou autorkou svého žánru.
  • Spisovatelčiných knih se prodaly již přes dvě miliardy výtisků v angličtině a více než jedna miliarda v dalších 103 jazykových mutacích.
  • V počtu prodaných knih Christie poráží jen William Shakespeare.
  • Ve svých románech dala vzniknout řadě výjimečných detektivů: od zvídavé slečny Marplové přes záhadného Harleyho Quina až po geniálního belgického gentlemana Hercula Poirota.
  • V roce 1956 byla Agatha Christie jmenována Komandérem britského impéria.
  • Od roku 1971 její jméno doplňuje titul Dáma britského impéria, který jí udělila královna Alžběta II.
Sdílejte článek
Štítky kniha Francie Alžběta II. manželé William Shakespeare Agatha Christie detektivní příběh příběh ze života záhadné zmizení Britské impérium Arthur Conan Doyle Dustin Hoffman detektivní román Vanessa Redgrave

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.