Carrie píše pro Vogue! Znáte jeho historii?

Carrie má nový job! Začíná psát pro jeden z nejslavnějších časopisů světa – Vogue. Ovšem nezačne zrovna nejšťastněji. Než zjistíte, co se stane, mrkněte na pár zajímavostí o slavném časopise a ženách, které jej výrazně ovlivnily. Víte že už vychází téměř 120 let?

Další díl seriálu Sex ve městě uvidíte ve čtvrtek ve 22.15 na Prima love.

Konec století

První číslo Vogue spatřilo světlo světa už 17. prosince 1892! Časopis cílil na newyorskou smetánku. Věnoval se především zprávám z místní vysoké společnosti, etiketě, módě, sportu, přinášel kulturní recenze a četli ho muži i ženy. Vycházel každý týden.

V roce 1909 koupil Vogue právník Condé Nast a podoba časopisu se radikálně změnila. Začal vycházet ob týden, ztloustl, stal se dámským časopisem a také výrazně barevnějším, neboť Nast najal ty nejlepší ilustrátory. Autorem první barevné fotografie na titulní straně Vogue pak byl též slavný fotograf a malíř Edward Steichen.

Kim Kardashian a Kayne na obálce Vogue

Průkopnice Edna

S tímto obdobím je spjato i působení šéfredaktorky Edny Woolman Chase, která měla obří podíl na tom, že se Vogue stal tak vlivným módním časopisem. Na pozici vydržela téměř čtyřicet let. V roce 1916 Vogue expandoval do Evropy. Vznikla britská, francouzská i španělská verze – aktuálně je jich přes 20.

Mimochodem Edna byla v době, kdy se stala šéfredaktorkou, už zralá dáma – bylo jí 41. Už brzy poté, co se stala šéfovou, se vypořádala se starostmi, které módnímu průmyslu přinesla válka – dostat modely z Paříže byl najednou problém. Edna tedy začala spolupracovat s americkými návrháři, kterým později přišla na chuť i smetánka. Woolman Chase vydržela na pozici šéfredaktorky do roku 1951. Zemřela o šest let později v osmdesáti letech.

Přibyl sex

Další výrazná osobnost i velké změny čekaly americkou Vogue počátkem 60. let. Tehdy se šéfredaktorkou stala Diana Vreeland, která vystihla náladu aktuálně probíhající sexuální revoluce. Sex se dostal i na stránky Vogue, na jeho stránkách se objevovaly ikony tehdejší doby – Twiggy, Veruschka, Mick Jagger, Beatles či Warholova múza Edie Sedgwick. Vreeland při nástupu na pozici šéfredaktorky táhlo na šedesátku, rozhodně však nebyla konzervativní. I z uměleckého hlediska pak byl časopis vskutku pozoruhodný, nároky na spolupracovníky se nesnížily.

K slavné Anně

Vreeland odešla počátkem 70. let a právě v sedmdesátkách pod vedením šéfredaktorky Grace Mirabella se stal časopis civilnějším. Na úspěchu a prodejích mu to však neubralo, právě naopak. V roce 1988 ji nahradila slavná, respektovaná a obávaná Anna Wintour. Obsah časopisu se opět více zaměřil na módu, ostatně Wintour patří mezi nejvlivnější ženy módního průmyslu. A americkou Vogue vede už 26 let.

Jak se popasuje Carrie s novou prací?

Uvidíte ve čtvrtek ve 22.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.