Bradley Manning: skrytě zásadní postava aféry WikiLeaks

Případ, který vede do amerických armádních kruhů, řeší tentokrát Sherlock Holmes s Joan Watsonovou. Než zjistíte, co geniálního vyšetřovatele a jeho ultraschopnou pomocnici čeká, připomeňte si jednu z největších kauz americké armády posledních let. Příběh Bradleyho Manninga.

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Statisíce dokumentů

700 000 – tolik tajných dokumentů ministerstva zahraničí a Pentagonu měl vojín Bradley Manning vypustit do světa, konkrétně k serveru WikiLeaks. Mladý voják rozdělil svět (a především Američany) na ty, kteří mu fandili, a ty, již mu přáli ještě přísnější trest. Bradley během svého působení v Iráku stáhl z vojenského intranetu především kontroverzní informace týkající se americké invaze do Afghánistánu a zmíněného Iráku. Ožehavé věci se o sobě dozvěděli i (nejen) evropští politici navzájem, když Manning stáhl čtvrt milionu diplomatických depeší. Občas bývá zveřejnění diplomatických dokumentů ostatně nazýváno "11. zářím diplomacie".

Absurdní prozrazení

Manning, kterému v té době bylo dvaadvacet, pracoval jako armádní zpravodajský analytik. Pořádně si to zavařil v květnu 2010, když zahájil komunikaci Adrianem Lamou, kterého do té doby neznal, a v podstatě se prozradil. Lamo byl bývalý hacker – a Manninga vyzradil. Vysloužil si tím pořádnou kritiku z komunity "kolegů–hackerů", nicméně Manninga ještě v květnu v Iráku zatkli, převezli do Kuvajtu a později ho strčili do vězení na vojenské základně ve Virginii. Na dlouho se nad ním zavřela voda. Spoustu času trávil na samotce a světem se nesly zvěsti o "nehumánních" a "hanebných" podmínkách, a to i od právnických autorit. Manning se ve vězení prý také psychicky zhroutil.

Desítky let ve vězení

Na proces čekal Manning tři roky – začal v červnu 2013. Obžaloba obsahovala 22 bodů, z nichž nejzávažnějším bylo spiknutí, k deseti bodům se Manning také sám přiznal. Jeho obhájce se snažil ulevit svému klientovi skrze obhajobu, že byl analytik naivní, nevyzrálý, ale s dobrými úmysly. Naopak prokuratura pro "zrádce" požadovala 60 let vězení a pokutu navrch, v podstatě mu hrozilo doživotí. Manning nakonec "dostal" zmíněných 35 let. Nedávno vzbudil z vězení pozornost požadavkem na změnu pohlaví a prohlášením, že se od dětství cítil jako žena. Z Bradleyho Manninga je tak v současnosti Chelsea Manningová.

Kam dovede Sherlocka případ ve středečním díle? Uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.