8 nejslavnějších představitelů Sherlocka Holmese!

Prima love se každou středu ve 20.15 pouští do dobrodružství punkového Sherlocka Holmese. To, že Sherlock Holmes je kultovní postava, dokazuje obliba jeho příběhů – ať už v knižní, filmové nebo seriálové podobě. Mrkněte na osm slavných představitelů geniálního detektiva s loveckou čapkou.

John Barrymore, dědeček Drew Barrymore

Že vám jméno John Barrymore nic neříká? Taky to není filmový „hrdina naší doby“, ale herec populární ve 20. a 30. letech minulého století. Ovšem tehdy se jednalo o významnou hvězdu. Sherlocka Holmese si Barrymore zahrál ve stejnojmenném snímku z roku 1922. A možná ho znáte i ze slavného filmu Podivný případ doktor Jekylla a pana Hyda. Zajímavost na závěr? Jedná se o dědečka Drew Barrymore, nikdy se však nepotkali. Barrymore totiž zemřel v roce 1942.

Sherlock Holmes ze 20.let. Foto: commons.wikimedia.org

Christopher Lee

Christopher Lee. Foto: antiscribe.com

Herec, jehož jméno bylo v posledních letech nejvíc spojováno s rolemi ve dvou kultovních sériích – se Sarumanem v Pánovi prstenů a hrabětem Dooku, zápornou postavou Hvězdných válek – si slavného detektiva zahrál počátkem 60. let ve filmu Sherlock Holmes a náhrdelník smrti. Zajímavostí je, že Lee se v doylovských adaptacích objevil hned 3x. Předtím v Psu baskervilském z 50. let jako Henry Baskerville a pak ve filmu slavného Billyho Wildera Soukromý život Sherlocka Holmese, kdy hrál Mycrofta.

Jeremy Brett

Jeremy Brett hrál v příbězích Arthura Conana Doyla. Foto: fanpop.com

Nejspíš si ho pamatujeme (skoro) všichni. Jeremy Brett totiž od roku 1984 účinkoval v sérii televizních filmů podle příběhů Arthura Conana Doyla. A byl naprostým rekordmanem – Sherlocka si zahrál v 41 dílech! V plánu byly i další, natáčení však v roce 1995 přerušila Brettova smrt. Brett dokonce získal povolení od Doylovy dcery, aby se Holmes ve filmech mohl zbavit své závislosti na kokainu. V divadelní adaptaci knihy Znamení čtyř si pak zahrál i doktora Watsona.

Okouzlující a svůj Robert Downey Jr.

Ally McBealová, Chaplin, Gothica, Zodiac, Iron Man – a Sherlock Holmes. Tam všude exceloval newyorský rodák Robert Downey Jr. S Holmesem Downeyho pojí těžká životní zkušenost – herec byl dlouhá léta závislý na drogách a málem díky nim pohřbil svou kariéru. Nakonec však zažil působivý comeback a v současnosti je několik let čistý, věnuje se rodině a střídavě září jako Sherlock a Tony Stark.

Podivně přitažlivý Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch. Foto: www.benedictcumberbatch.co.uk

Benedict Cumberbatch jako představitel Sherlocka Holmese v minisérii BBC způsobil pozdvižení. Prvním důvodem úspěchu je jistě fakt, že přenesení doylovských příběhů do současného Londýna znamenalo v oblasti adaptací Sherlocka Holmese svěží vítr a autoři využili půvabu britské metropole. Další bonus je sám Cumberbatch – jeho hrdina, byť se zjevnými příznaky Aspergerova syndromu – je i přes svou aroganci a odtažitost přitažlivý. A chemie s Watsonem v podání Martina „Bilba“ Freemana prostě funguje.

Pankáč Jonny Lee Miller

Sherlock a Watson. Foto: archiv Prima

V roce 2011 na jevišti exceloval Cumberbatch s Jonny Lee Millerem v adaptaci Frankensteina režírované Dannym Boylem. Uplynul rok a Jonny Lee Miller je „Sherlockem“ taky – a to v nejnovější seriálové adaptaci Sherlock Holmes: Jak prosté. Její autoři šli přitom ještě dál než jejich britští kolegové. Sherlock své příběhy řeší ve velkoměstě 21. století, a to dokonce v New Yorku, a místo loajálního přítele Watsona má po svém boku ženu – přísnou Joan Watsonovou.

Co čeká Joan Watsonovou a Sherlocka Holmese při středečním pátrání?

Neznámý sériový vrah unese desetiletou Marianu Castillovou, svou sedmou oběť. Říká se mu Balonkář, protože na místě zanechává barevné balonky s poděkováním rodičům oběti. Rád sleduje jejich zármutek.

Sherlock Holmes: Jak prosté už ve středu ve 20.15 na Prima love.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.