8 nejslavnějších představitelů Sherlocka Holmese!

Prima love se každou středu ve 20.15 pouští do dobrodružství punkového Sherlocka Holmese. To, že Sherlock Holmes je kultovní postava, dokazuje obliba jeho příběhů – ať už v knižní, filmové nebo seriálové podobě. Mrkněte na osm slavných představitelů geniálního detektiva s loveckou čapkou.

John Barrymore, dědeček Drew Barrymore

Že vám jméno John Barrymore nic neříká? Taky to není filmový „hrdina naší doby“, ale herec populární ve 20. a 30. letech minulého století. Ovšem tehdy se jednalo o významnou hvězdu. Sherlocka Holmese si Barrymore zahrál ve stejnojmenném snímku z roku 1922. A možná ho znáte i ze slavného filmu Podivný případ doktor Jekylla a pana Hyda. Zajímavost na závěr? Jedná se o dědečka Drew Barrymore, nikdy se však nepotkali. Barrymore totiž zemřel v roce 1942.

Sherlock Holmes ze 20.let. Foto: commons.wikimedia.org

Christopher Lee

Christopher Lee. Foto: antiscribe.com

Herec, jehož jméno bylo v posledních letech nejvíc spojováno s rolemi ve dvou kultovních sériích – se Sarumanem v Pánovi prstenů a hrabětem Dooku, zápornou postavou Hvězdných válek – si slavného detektiva zahrál počátkem 60. let ve filmu Sherlock Holmes a náhrdelník smrti. Zajímavostí je, že Lee se v doylovských adaptacích objevil hned 3x. Předtím v Psu baskervilském z 50. let jako Henry Baskerville a pak ve filmu slavného Billyho Wildera Soukromý život Sherlocka Holmese, kdy hrál Mycrofta.

Jeremy Brett

Jeremy Brett hrál v příbězích Arthura Conana Doyla. Foto: fanpop.com

Nejspíš si ho pamatujeme (skoro) všichni. Jeremy Brett totiž od roku 1984 účinkoval v sérii televizních filmů podle příběhů Arthura Conana Doyla. A byl naprostým rekordmanem – Sherlocka si zahrál v 41 dílech! V plánu byly i další, natáčení však v roce 1995 přerušila Brettova smrt. Brett dokonce získal povolení od Doylovy dcery, aby se Holmes ve filmech mohl zbavit své závislosti na kokainu. V divadelní adaptaci knihy Znamení čtyř si pak zahrál i doktora Watsona.

Okouzlující a svůj Robert Downey Jr.

Ally McBealová, Chaplin, Gothica, Zodiac, Iron Man – a Sherlock Holmes. Tam všude exceloval newyorský rodák Robert Downey Jr. S Holmesem Downeyho pojí těžká životní zkušenost – herec byl dlouhá léta závislý na drogách a málem díky nim pohřbil svou kariéru. Nakonec však zažil působivý comeback a v současnosti je několik let čistý, věnuje se rodině a střídavě září jako Sherlock a Tony Stark.

Podivně přitažlivý Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch. Foto: www.benedictcumberbatch.co.uk

Benedict Cumberbatch jako představitel Sherlocka Holmese v minisérii BBC způsobil pozdvižení. Prvním důvodem úspěchu je jistě fakt, že přenesení doylovských příběhů do současného Londýna znamenalo v oblasti adaptací Sherlocka Holmese svěží vítr a autoři využili půvabu britské metropole. Další bonus je sám Cumberbatch – jeho hrdina, byť se zjevnými příznaky Aspergerova syndromu – je i přes svou aroganci a odtažitost přitažlivý. A chemie s Watsonem v podání Martina „Bilba“ Freemana prostě funguje.

Pankáč Jonny Lee Miller

Sherlock a Watson. Foto: archiv Prima

V roce 2011 na jevišti exceloval Cumberbatch s Jonny Lee Millerem v adaptaci Frankensteina režírované Dannym Boylem. Uplynul rok a Jonny Lee Miller je „Sherlockem“ taky – a to v nejnovější seriálové adaptaci Sherlock Holmes: Jak prosté. Její autoři šli přitom ještě dál než jejich britští kolegové. Sherlock své příběhy řeší ve velkoměstě 21. století, a to dokonce v New Yorku, a místo loajálního přítele Watsona má po svém boku ženu – přísnou Joan Watsonovou.

Co čeká Joan Watsonovou a Sherlocka Holmese při středečním pátrání?

Neznámý sériový vrah unese desetiletou Marianu Castillovou, svou sedmou oběť. Říká se mu Balonkář, protože na místě zanechává barevné balonky s poděkováním rodičům oběti. Rád sleduje jejich zármutek.

Sherlock Holmes: Jak prosté už ve středu ve 20.15 na Prima love.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.