Červený jelen

Krůtí špíz cacciatore v rajčatové omáčce s pečenou polentou z restaurace Červený jelen

Moje hodnocení
2x

Největší restaurace v Česku má širokou nabídku od grilovaných steaků po zážitkovou gastronomii, ale nechybějí ani úžasné dezerty. Součástí menu jsou i polední nabídky, které představují zajímavá jídla za dostupnější ceny. Nechte se inspirovat třeba tímto špízem z krůtího masa v tradiční italské omáčce, který doplňuje opečená kukuřičná polenta.

4 porce
60 minut

Suroviny

Polenta

Postup přípravy

  1. Krutí prso očistěte a nakrájejte na cca 50g kostky. Vložte je do mísy a přidejte najemno nakrájenou petržel s bazalkou, olivový olej, sůl, pepř a citronovou šťávu. Promíchejte, přikryjte fólií a nechte alespoň 2 hodiny marinovat. Poté jednotlivé kostky obalte v plátku pancetty a napíchejte na špízy. Ogrilujte na grilu nebo rozpálené pánvi dozlatova a až bude maso propečené.
  2. Ve větším kastrolu na olivovém oleji orestujte cibuli nakrájenou najemno a nechte zesklovatět. Přidejte česnek nakrájený na plátky a ještě chvíli společně restujte. Zastříkněte bílým vínem a nechte lehce odpařit. Přidejte drcená rajčata, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Provařte alespoň 10 minut, aby se chutě spojily, a poté přidejte olivy kalamata a najemno nakrájené bylinky.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte očištěné žampiony. Osolte, opepřete a zastříkněte citronovou šťávou. Orestované ochucené žampiony přidejte do omáčky.
  4. Jarní cibulku omyjte a oloupejte vrchní vrstvu. Zelenou část nakrájejte najemno na ozdobení a bílou část v celku ogrilujte společně se špízem.
  5. Smetanu a mléko zahřejte a přidejte česnek a tymián. Nechte vylouhovat a poté slijte přes jemný cedník. Přidejte polentu a pomalu zahřívejte za stálého míchání. Nakonec přidejte strouhaný parmazán a dochuťte pepřem a solí. Uvařenou polentu vylijte do vyššího plechu/formy a nechte v lednici ztuhnout. Vykrájejte obdélníkové tvary, které následně opečte na kontaktním grilu či pánvi do zlatavé barvy.
PRIMA TIP: Uvařená a ztuhlá polenta je skvělá pohotovostní příloha, kterou můžete mít připravenou předem a před servírováním ji jen dozlatova opéct na pánvi či na grilu. Ocení ji i všichni, kteří se stravují bezlepkově.

Vyzkoušejte také krůtí špíz se salátem z hrášku a rýže podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Červený jelen

Restaurace s otevřenou náručí Červený jelen

Restaurace Červený jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Restaurace Červený jelen, Hybernská 5, Praha 1, www.cervenyjelen.cz


Přečtěte si také

Recepty