Zabíjel podle iniciál? Vraha chytili po desetiletích

Po sériovém vrahovi, který své oběti po smrti aranžuje jako pohádkové postavy, budou pátrat Castle a Beckett. Pořádně bizarní a bohužel skutečný případ sériových vražd uzavřeli také loni v Kalifornii. Vrah unikal spravedlnosti desítky let. Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý ve 20:15.

Vraždy podle abecedy

Jméno i příjmení, které začínalo na stejné písmeno – to bylo společné pouto několika obětí vražd, které začaly v sedmdesátých letech. Nejdříve byly počátkem 70. let v Rochesteru zavražděny desetiletá Carmen Colon, jedenáctiletá Wanda Walkowicz a stejně stará Michelle Maenza. Byly vyslýchány stovky lidí, ovšem bezvýsledně. Do hledáčku policie se dostal například prodavač zmrzliny. Neodsoudili však nikoho.

Kalifornský zabiják

O pár let později našli poblíž kalifornského Fairfaxu tělo osmnáctileté prostitutky Roxene Roggasch. A v dalších letech zemřelo i několik dalších žen se zdvojenými iniciálami. Až v dubnu 2011, byl zatčen 77letý bývalý fotograf Joseph Naso. Na vraha přitom narazili policisté skoro náhodně – rok před tím u něj udělali domovní prohlídku a našli fotografie nahých, pravděpodobně mrtvých žen, v bizarních pozicích. Naso je obkládal kusy figurín a prádlem, tvrdil však, že si najímal živé ženy pro pro „umělecké účely“. Jenže sklapla klec.

Kolik bylo obětí?

Proti starci totiž mluvil i jeho vlastní deník, kde popisoval, že napadal a znásilňoval ženy už od 50. let. Policie Nasa podezírala až z desítky vražd, nakonec ho však, i díky DNA testům, usvědčila jen ze čtyř. Prokázala mu zabití zmíněné Roggasch, poté i 38leté Pamely Parsons, jež byla zavražděna v roce 1994, 31leté Tracy Tafoy zabité o rok později – a také jisté Carmen Colon. Jmenovkyni rochesterské oběti Naso zavraždil už v roce 1978. Nasa samozřejmě podezíraly i z vražd dívek v Rochesteru. V těchto případech ho však musela policie zprostit obvinění – neměla důkazy. Naso sice v době prvních vražd ve státě New York žil, v jeho „prospěch“ však hovořilo to, že dívky byly výrazně mladší než ostatní a u jedné z obětí vyšetřovatelé identifikovali cizí DNA.

Nejvyšší trest

I čtyři prokázané vraždy však stačily k tomu, aby zabijáka odsoudili k smrti. Naso se hájil tím, že s prostitutkami měl jen sex a není monstrum. Ovšem například soudce Marine Court Nasa označil za nemilosrdného dravce a doplnil, že důkazy jasně prokázaly, že Naso je narušený člověk.

Momentálně to vypadá, že se Naso popravě vyhne a zemře přirozenou smrtí, byť za mřížemi. V kalifornských věznicích totiž čekají na popravu stovky vězňů, ale od roku 2006 tu neproběhla ani jediná. Důvod? Komplikace se složením smrtícího koktejlu v injekcích, jimiž se popravovalo.

Další díl seriálu Castle na zabití v úterý od 20:15 na Prima Love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.