Výročí Titanicu oslavte s Jackem a Rose na Prima Love

14. dubna 1912 v 23:40 se parník srazil s ledovcem. Po necelých třech hodinách, nad ránem 15. dubna v 02:20, klesl ke dnu. Na jeho výročí vysíláme na Prima Love slavný stejnojmenný snímek Titanic s Leo DiCapriem a Kate Winslet.

Příběh filmového Titanicu je už od roku 1998 znám celému svět, není ale na škod si ho lehce připomenout. Koho hostil údajně nepotopitelný Titán? Sedmnáctiletá aristokratka Kate Winsletová se krátce před svatbou s nemilovaným boháčem zamiluje do sympatického chuďase Leonarda DiCapria. Jejich láska překoná třídní rozdíly, ale nepřežije nejtragičtější zkázu nejslavnější lodi světa. Jako dalších 1500 lidí.

Jaký snímek sesadil film Titanic?

Když na to přijde, režiséra Jamese Camerona překoná zase jedině James Cameron. Svého času nejnákladnější film všech dob Terminátor: Den zúčtování sesadil z trůnu Titanic. Navzdory Cameronovu odhodlání se počítalo s nejkolosálnější filmovou katastrofou ne nepodobnou tragickému potopení „nepotopitelného“ lodního kolosu. Jenže Titanic se stal miliardovým hitem, do výšin vynesl nejen vrak lodi, ale i herecké kariéry Leonarda DiCapria a Kate Winsletové a byl nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Kdo sesadil Titanic?

Veškeré scény, jež se odehrávají v osudném roce 1912, zabírají přesně dvě hodiny a čtyřicet minut. Tak dlouho totiž trvalo, než skutečný Titanic definitivně pohltily mrazivé vlny. Mezi (pozdním) varováním hlídky a kolizí lodi s ledovcem navíc ve filmu uběhne 37 vteřin – tedy stejná doba jako na začátku skutečné katastrofy.

Detaily a prefekcionismus

Pozornost věnovaná detailům Camerona proslavila a pomohla mu vysloužit novou přezdívku. Železný Jim trval na výstavbě sto procentně přesných kulis, film prošpikoval skutečnými historickými postavami, osobně mluvil se stopadesátkou herců ve vedlejších rolích, aby jim prozradil podrobnosti o jejich rolích, a během příprav na natáčení se dokonce ve speciální mini ponorce potopil k dlouho nedostupnému vraku lodi. Zkušenost později zopakoval a zúročil v dokumentu Tajemství Titaniku 3D.

Byly postavy opravdu fiktivní?

Naopak, pokud jde o hlavní hrdiny Jacka Dawsona a Rose DeWittovou Bukaterovou, režisér a scenárista v jedné osobě trval, aby šlo o vyloženě fiktivní postavy. Až po dokončení filmového Titaniku se dozvěděl, že na palubě lodi se plavil (a během katastrofy nešťastně utonul) jistý J. Dawson. Jednalo se o Josepha Dawsona narozeného v září 1988 v irském Dublinu. Jeho tělo bylo vyloveno a dnes je pohřbené na hřbitově Fairview Lawn v Nova Scotia s mnoha dalšími utonulými z Titaniku. Jeho hrob s číslem 227 se stal nejnavštěvovanějším místem na celém hřbitově.

Titanic je prvním filmem oceněným Oscarem v kategorii Nejlepší film, který napsal, režíroval a produkoval jeden a ten samý člověk. Kromě dvou Oscarů pro Camerona (druhý za režii) si Titanic vysloužil další deset sošek mimo jiné v kategoriích Nejlepší hudba, Nejlepší původní píseň nebo Nejlepší kamera. Zároveň je však jediným filmem s jedenácti Oscary, který nebyl oceněný ani v jedné herecké kategorii. Vadí to někomu? Ne, Titanic je stále králem světa!

Velkofilm Titanic uvidíte v pátek na Prima Love ve 20.15 na Prima Love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.